Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Svemirski patenti besplatno europskim organizacijama
Članak
Objavljeno: 22.02.2014. 10:27

ESA 

Svemirski patenti besplatno europskim organizacijama

Tvrtke i organizacije zemalja partnera moći će koristiti ESA-ine svemirske patente.

Svemirski patenti besplatno europskim organizacijama

Europska svemirska agencija (ESA), u okviru svojeg Programa za transfer tehnologije, objavila je kako poziva tvrtke i organizacije iz 20 europskih država koje su njezini partneri, te Kanade, da istraže patente koji su nastali u dvadesetak godina njezinog postojanja, nakon čega će ih moći besplatno licencirati za svoje potrebe.

ESA svake godine patentira oko 20 inovacija, te u svojem portfelju posjeduje oko 450 aplikacija i patenata, koji pokrivaju razna područja, uključujući radio komunikacije, robotiku, elektromagnetske tehnologije, materijale, optiku i propulziju.

Nažalost, Hrvatska se ne nalazi među 20 europskih država koje su članice ESA-e, jer je ESA nezavisna agencija, pa države članice EU nisu automatski i njezine članice. Drugim riječima, članstvo u ESA-i se treba zaslužiti i za njega lobirati, a naša znanstvena zajednica i političari očito još nisu svjesni izravne koristi koju bi nam moglo donijeti pridruživanje ESA-i.

Za početak bi bilo potrebno osnovati Hrvatsku svemirsku agenciju (recimo CROSA), jer ako takve agencije imaju Grčka i Rumunjska, ne vidimo nikakav razlog da ju nema i Hrvatska, pa nedostatak novca nikako nije opravdanje. Za to nije potrebno napraviti lansiranje vlastite rakete u orbitu ili slijetanje na Mjesec, već bi uloga agencije bila da se okupe organizacije, tvrtke i znanstvenici koji bi razvijali rješenja za potrebe međunarodnih ESA-inih misija i svemirskih tehnologija, a iz takvih istraživanja i međunacionalne suradnje u pravilu stižu razultati koji donose opću korist.   

Po nama je sramota što Hrvatska posjeduje vrsne znanstvenike i stručnjake, te jednu od najpoznatijih zvjezdarnica na svijetu (Višnjan), u kojoj su Korado Korlević i njegovi kolege otkrili veliki broj malih planeta, asteroida i kometa koji se nazivaju po njima ili po hrvatskim lokacijama, te se po tim otkrićima nalazi na 17. mjestu liste Minor Planet Discovery Sites, dok istovremeno niti jedna hrvatska vlada nikada nije pokrenula raspravu o osnivanju nacionalne svemirske agencije. 

Svim našim prizemljenim političarima neka posluži ova poveznica na kojoj se mogu vidjeti svi patenti ESA-a za koje se zainteresirane tvrtke i organizacije mogu prijaviti do 5. ožujka ove godine.  

Izvor: ESA

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatska svemir ESA patenti CROSA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam