Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.02.2014. 15:28

HAIV 

Atomske bombe će spasiti Zemlju od asteroida

Superračunalo razvija rješenje na tragu ideje iz filma Armageddon.

Atomske bombe će spasiti Zemlju od asteroida

Svima je poznato da bi opasni asteroidi veličine od nekoliko kilometara u promjeru, mogli dovesti u pitanje naš opstanak, ukoliko bi neki od njih jednog dana udario Zemlju.

Mada postoje brojna teorijska rješenja za skretanje ili uništavanje opasnih tijela u svemiru, većina znanstvenika se slaže da današnja tehnologija još nije u stanju to realizirati, uključujući i dobro poznatu ideju iz filma Armageddon, u kojem Bruce Willis i ekipa slijeću letjelicom na asteroid, buše mu površinu i u njegovu dubinu ubacuju nuklearnu bombu, za čije aktiviranje se žrtvuje glavni glumac i time spasi Zemlju.

Mada način realizacije uništavanja asteroida prikazan u filmu djeluje prilično neuvjerljivo, osnovna ideja o detonaciji nuklearne bombe u dubini asteroida je itekako aktivna u znanstvenim istraživanjima.

Na nedavno održanoj NIAC konferenciji (NASA Innovative Advanced Concepts) na Sveučilištu Stanford, NASA je objavila kako su im nova saznanja koja je omogućila eksplozija meteora u Rusiji prošle godine, pružila priliku da svoje modele simulacija udara svemirskih tijela znatno poboljšaju, kao i da nove podatke ubace u superračunalo u Los Alamosu koje je već nekoliko godina zaposleno na projektu uništavanja asteroida nuklearnom bombom pomoću sustava HAIV (Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle).

HAIV je u osnovi zamišljen tako da se sastoji od letjelice koja posjeduje dva sustava, takozvani "kinetički impaktor" koji će velikom brzinom udariti u asteroid i napraviti krater, na čijem će se dnu nekoliko milisekundi kasnije aktivirati nuklearni projektil i stvaranjem velike sile u njegovoj unutrašnjosti prouzročiti da se raspadne na "neopasno kamenje".

Znanstvenici kažu kako su nove računalne simulacije pokazale da je ova metoda učinkovita, te je na ovaj način moguće spasiti Zemlju čak i od svemirskih tijela koja se otkriju samo 24 sata uoči udara. Stoga čak i kada bi se recimo asteroid promjera od 300 metara na ovaj način uništilo u višoj Zemljinoj orbiti, većina njegovih fragmenata ne bi došla do površine Zemlje, ili bi eventualno mogla načiniti najveću štetu nalik onoj u Rusiji prošle godine.

HAIV koncept

Druga stvar koja pomaže HAIV sustavu je ATLAS, sustav za uočavanje asteroida koji će 2015. ući u puno operativno stanje, te će omogućiti otkrivanje asteroda veličine od 8 metara jedan dan uoči udara, one od 45 metara tjedan dana unaprijed, te 3 tjedna uoči udara svemirskih tijela veličine od 140 metara.

NASA kaže kako će izrada HAIV sustava koštati oko 500 milijuna dolara, te se nada da će im ta sredstva biti odobrena kako bi nakon uspješnih računalnih simulacija (Faza 1) mogli krenuti Fazu 2, odnosno projektiranje i izradu prototipa, čime bi čovječanstvo dobilo prvi učinkoviti način za odvraćanje opasnih svemirskih tijela.

Znanstvenici navode kako će prvi HAIV moći uništavati samo manje asteroide, no predstavlja dobar temelj za razvoj sustava koji bi jednog dana mogli otkloniti i prijetnju od velikih, čiji udari bi nas mogli istrijebiti. Dobra stvar kod tih velikih je što se njih može uočiti više godina unaprijed, pa čovječanstvu preostaje dosta vremena za razvoj učinkovite obrane.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid Zemlja ATLAS HAIV
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam