Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.05.2019. 09:18

Momo-F3 

VIDEO: U svemiru prva privatna japanska raketa

Raketa tvrtke Interstellar Technologies uspješno je lansirana u svemir.

VIDEO: U svemiru prva privatna japanska raketa

Svemirski startup Interstellar Technologies postao je prva japanska privatna tvrtka koja je uspješno lansirala raketu u svemir. 

Njezina raketa pod nazivom Momo-F3 lansirana je s testnog poligona u blizini grada Taikija koji se nalazi na otoku Hokaido, a 4 minute nakon izlijetanja stigla je na visinu od 114,4 km, što je iznad takozvane Karmanove linije, odnosno visine od 100 km koja se smatra granicom svemira. To je izazvalo veliko oduševljenje u kontrolnoj sobi misije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon 8 minuta i 34 sekunde nakon uzlijetanja raketa je bućnula u Tihi ocean, 37 km od mjesta lansiranja.  

Momo raketa izrađena je za 440 tisuća dolara i visoka je samo 10 metara, dok teži tek nešto više od jedne tone. Za usporedbu SpaceX-ova višekratno iskoristiva Falcon 9 raketa visoka je 70 metara, odnosno kao 7 Momo raketa. Motor rakete radi na mješavinu etanola i tekućeg kisika i izrađen u suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta u Tokiju, pa se možemo našaliti i reći da su Japanci u svemir lansirali raketu na alkohol

Obzirom da se radilo samo o testnom letu kojim su Japanci željeli dokazati da mogu prijeći preko ruba svemira, raketa nije nosila nikakav korisni teret i znanstvene eksperimente. Interstellar Technologies navodi da će nastaviti s testiranjima Momo raketa, dok istovremeno najavljuje novu pod imenom Zero koja će dovoditi u svemir male satelite, a njezino prvo lansiranje planirano je za 2020. godinu.

Zero

Ta će raketa imati nosivost korisnog tereta težine do 100 kg koji će moći istovariti u orbitu Zemlje na visini do 500 km

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->