Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.04.2019. 13:44

NASA 

VIDEO: Ostaci raketiranog satelita su opasni po ISS

NASA upozorava da je indijsko raketiranje vlastitog satelita vrlo loša stvar po sigurnost ISS-a.

VIDEO: Ostaci raketiranog satelita su opasni po ISS

Indija je nedavno uspješno izvela raketiranje vlastitog satelita koji se u trenutku udara kretao brzinom od 9,8 km/s i letio u orbiti Zemlje na visini od 282 km.

Mada je Indija rekla da je to visina koja je znatno ispod one na kojoj leti Međunarodna svemirska postaja ISS (408 km), pa stoga fragmenti ne predstavljaju opasnost po nju, NASA ne dijeli to mišljenje. Šef NASA-e Jim Bridenstine nazvao je indijsko raketiranje satelita "vrlo, vrlo, lošom stvari" koja bi mogla zaprijetiti astronautima na ISS-u. NASA-in dužnosnik rekao je da je eksplozija stvorila oko 400 komada orbitalnog smeća, uključujući 60 fragmenata koji su veći od 15 cm. Mada je satelit bio znatno ispod putanje ISS-a, 24 od tih komada je izbačeno iznad svojeg apogeja, što predstavlja određeni rizik po postaju.  

U simulaciji eksplozije koju je NASA izvela u suradnji s US Strategic Command Combined Space Operations Centrom procjenjuje se da se rizik od sudara s ISS-om povećao za 44 posto u posljednjih 10 dana, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Bridenstine je kasnije dodao da su astronauti još uvijek na sigurnom, jer ISS može manevrirati kako bi izbjegao tu "kišu" većih i opasnih fragmenata. Također je dodao da je jedina dobra stvar što se eksplozija dogodila u dovoljno niskoj Zemljinoj orbiti, pa će komadići tijekom vremena ući u atmosferu i izgorjeti.

Najpoznatiji test raketiranja satelita izvela je Kina 2007. godine kada je pogodila svoju letjelicu na visini od 865 km. Ostaci tog raketiranja još uvijek kruže oko Zemlje i predstavljaju opasnost po satelite i svemirske misije, a mnoge zemlje, uključujući Kinu i SAD razvijaju sustave za čišćenje orbitalnog smeća pomoću mreža i harpuna.

Bridenstine se nada da ovakvih raketiranja više neće biti, kako se ne bi dogodio scenarij iz filma Gravitacija u kojem je svemirsko smeće uzrokovalo uništenje ISS-a i pogibiju astronauta, no nama se čini da bi pojava Trumpovih Svemirskih snaga mogla dovesti do novih testova tog tipa. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Indija NASA Satelit raketiranje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->