Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.04.2020. 11:31

Max Planck Institute 

VIDEO: Neobični kozmički ples oko crne rupe

Zvijezda koja orbitira oko crne rupe ponaša se prema predviđanjima Einsteina koja datiraju unazad jednog stoljeća.

VIDEO: Neobični kozmički ples oko crne rupe

U srcu naše galaksije nalazi se masivna crna rupa, oko koje velikom brzinom orbitira zvijezda S2. Njezina putanja nije konstatno ista, već nastaju otkloni koji bi u slučaju da iza sebe ostavlja svjetlosni trag djelovali poput latica cvijeta. Taj učinak je predvidio Albert Einstein u svojoj generalnoj teoriji relativnosti, što objašnjava i rotaciju orbite Merkura koja je poznata već duže vrijeme.

Znanstvenici iz Max Planck instituta za vanzemaljsku fiziku, po prvi puta su došli u mogućnost promatranja tog kozmičkog plesa korištenjem Very Large teleskopa European Southern Opservatorija u Čileu.

S2 je veličine veće 14 puta od mase Sunca, a nalazi se na 19 milijardi kilometara od crne rupe, što je oko 120 puta više nego što iznosi udaljenost između Zemlje i Sunca.

"Stotinu godina od kako je to Einstein predvidio, sada smo taj isti učinak detektirali na kretanju zvijezde koja se kreće oko kompaktnog radio izvora Sagittarius A* za koji se vjeruje da sadrži crnu rupu u centru Mliječne staze. Ova promatranja učvršćuju dokaze da Sagittarius A* mora biti supermasivna crna rupa mase 4 milijuna puta veće od mase Sunca", navodi znanstvenik i direktor Max Planck instituta Reinhard Genzel.  

Kada orbitira oko Sagittariusa A*, zvijezda se kreće eliptičnom putanjom no u trenutku najbližeg prilaza ne ostaje na istom mjestu već stvara novu eliptičnu putanju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sagittarius A* koji se nalazi na 26.000 svjetlosnih godina od Sunca, predstavlja jedinstveni laboratorij za testiranje fizike u neistraženim ekstremnim područjima gravitacije. Zvijezda S2 se putanjom približava crnoj rupi na 20 milijardi Km, što je čini najbližim susjedom tog supermasivnog giganta. U najbližem pristupu juri kroz svemir brzinom od gotovo 3 posto brzine svjetlosti i napravi čitav krug oko crne rupe svakih 16 godina.

Izvor: Max Planck Institute

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->