Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2014. 12:53

NASA 

VIDEO: Jednogodišnji svemirski test blizanaca

Znanstvenici će godinu dana vršiti medicinska ispitivanja jednog brata u svemiru, a drugog na Zemlji.

VIDEO: Jednogodišnji svemirski test blizanaca

NASA će 2015. godine izvesti jedno od najzanimljivijih testiranja učinka dugotrajnog boravka u svemiru na ljudsko tijelo. Američki institut za biomedicinska istraživanja (National Space Biomedical Research Institute), u suradnji s NASA-inim HRP programom (Human Research Program), tijekom 2015. će provoditi istraživanje molekularnih, fizioloških i psiholoških učinaka dugotrajnog boravka u svemiru na astronautu veteranu Scottu Kellyu, koji će na Međunarodnoj svemirskoj postaji provesti čitavu godinu. Ono što je posebno zanimljivo, a što će biti po prvi puta ispitivano, istovremena je usporedba učinka mikrogravitacije na "skoro istog" čovjeka u svemiru i na Zemlji, za što će se znanstvenici poslužiti Scottovim bratom, identičnim blizancem Markom Kellyem, nad kojim će se kroz čitavo to jednogodišnje razdoblje provoditi istovjetni testovi na Zemlji.

Tijekom ove studije uspoređivat će se krvni uzorci braće prije, tijekom i nakon svemirske misije, te će se također na isti način provoditi psihološki i fiziološki testovi.

Znanstvenici vjeruju kako su im identični blizanci astronauti odlična i jedinstvena prilika da dođu do vrlo preciznih rezultata, koji bi trebali uvelike pospješiti saznanje o učincima svemira na ljudsko zdravlje tijekom dugotrajnih misija u svemiru, koja su od krucijalne važnosti uoči planiranih misija na Mjesecu i Marsu.

NASA je izabrala 10 eksperimenata koje su predlagale znanstvene institucije u SAD-u, koji će se primjenjivati tijekom ovog testiranja, a najveći dio njih otpada na molekularna i genetska istraživanja.

NASA navodi kako će ova studija imati i veliku korist za medicinu na Zemlji.

Izvor: NASA

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->