Članak
Objavljeno: 09.07.2019. 09:56

Chandrayaan-2 

VIDEO: Indija kreće na Mjesec

Indijski orbiter, lander i rover spremni za ambiciozno istraživanje Mjeseca. 

VIDEO: Indija kreće na Mjesec

Indija je spremna za lansiranje najambicioznijeg svemirskog projekta u svojoj povijesti. Misija pod nazivom Chandrayaan-2 trebala bi u svemir krenuti 14. srpnja raketom GSLV Mk-III iz svemirskog centra Satish Dhavan u Sriharikoti, a ako sve protekne u najboljem redu, 6. rujna bi na površinu Mjeseca trebao stići lander Vikram iz kojeg će izaći rover Pragyan koji će istraživati površinu Mjeseca između dva kratera Manzinus C i Simpelius N, u polarnoj regiji koja se nalazi oko 70 stupnjeva južno od ekvatora, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Chandrayaan-2 je napredna inačica uspješne indijske misije Chandrayaan-1 koja je lansirana u listopadu 2008. i u orbitu Mjeseca je dovela orbiter i poslala "impactor" koji se kontrolirano zabio u Mjesečevu površinu. Misija je ostala upamćena po tome što je detektirala dokaze o postojanju vode na Mjesecu.

Nakon lansiranja u orbitu Zemlje, integrirani modul Chandrayaan-2 misije će krenuti ka Mjesecu korištenjem orbitalnog propulzijskog modula, a kada stigne u orbitu Mjeseca lander će se odvojiti i sletjeti na predviđeno mjesto u blizini južnog pola.

GSLV Mk-III

Orbiter će komunicirati s indijskom komunikacijskom mrežom IDSN (Indian Deep Space Network) na Zemlji, kao i s Vikram landerom na površini Mjeseca. Orbiter bi u orbiti Mjeseca trebao funkcionirati jednu godinu i letjeti u kružnoj orbiti na visini od 100 km.

Lander bi na Mjesecu trebao raditi jedan Mjesečev dan koji traje oko 14 dana na Zemlji, a Pragyan rover sa 6 kotača i sunčevim pogonom trebao bi prijeći oko 500 metara.

chandrayan 2

Misija ukupno sadrži 13 eksperimenata, 8 na orbiteru, 3 na landeru i 2 na roveru, a rover će dodatno provesti i jedan pasivni eksperiment za NASA-u pod nazivom  Laser Retroreflector Array (LRA), koji predstavlja malu retroreflektorsku mrežu za detektiranje laserskih signala koja bi budućim letjelicama trebala pomoći u preciznim slijetanjima na Mjesec.

Potpuno isti eksperiment je nosio i izraelski lander Beresheet, koji se slupao tijekom pokušaja slijetanja na Mjesec u travnju ove godine, no nadamo se da će Indijci imati više sreće.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->