Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2020. 17:42

Svemirska kampanja 

NASA zabranila Trumpov promotivni video s astronautima

Svemirska agencija ne dozvoljava pojavljivanje svojih astronauta u marketinškim kampanjama.

NASA zabranila Trumpov promotivni video s astronautima

Izborni stožer Donalda Trumpa koristi svaku priliku za promociju reizbora američkog predsjednika, a sada su u tome pretjerali do te mjere da ih je odlučila kazniti i NASA.

U trominutnom videu pod nazivom "Make Space Great Again" miješale su se scene govora Johna F. Kennedya iz 1962. godine kada je obećavao slijetanje na Mjesec sa scenama govora Donalda Trumpa iz 2018. godine koji je obećavao nova postignuća u svemirskim istraživanjima i scene s nedavnog Demo-2 lansiranja Boba Behnkena i Douga Hurleya SpaceX-ovom raketom.

Prema NASA-inim pravilima njezine snimke smiju se javno objavljivati isključivo za potrebe medijskog izvještavanja, ali ih nije dozvoljeno koristiti za marketinške kampanje i promocije. Pored toga NASA-inim astronautima također nije dozvoljeno pojavljivanje u takvim kampanjama, čak i ako bi sami pristali na to. Stoga je NASA vrlo brzo reagirala i tražila uklanjanje spornog videa s YouTubea, što je i učinjeno, a Trumpovom predizbornom stožeru prijeti i tužba zbog neovlaštenog korištenja NASA-ine snimke.

U videu se u jednoj sceni pojavljuju i Behnkenova supruga astronautica Karen Nyberg, kao i 10-godišnji sin koji ispraćaju Behnkena uoči leta u svemir, pa je Karen na Twitteru napisala da joj je video snimka nje i njezina sina koja se koristi bez njezina znanja u propagandne svrhe bila vrlo uznemirujuća i da to jednostavno nije bilo u redu.

U videu se također pojavljuje i Elon Musk, kao i neki djelatnici SpaceX-a, no oni to za sada još nisu komentirali.

Odmah nakon lansiranja Crew Dragona i Trumpovog govora bilo je jasno da američki predsjednik u predizborne svrhe želi sve zasluge pripisati sebi, no reklamni predizborni spot je bila kap koja je prelila čašu i NASA to više nije mogla tolerirati. Trump ovo skidanje videa s YouTubea po nalogu NASA-e još nije komentirao.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->