Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.04.2020. 18:16

2I/Borisov 

Alienski komet jako čudnog sastava

Znanstvenici su analizirali sastav kometa koji je došao izvan Sunčevog sustava.

Alienski komet jako čudnog sastava

Prošle godine naš Sunčevi sustav je posjetio gost iz drugog zvjezdanog sustava, komet koji je kršten kao 2I/Borisov.

Znanstvenici iz NASA-inog Goddard Space Flight Cenra u Marylandu i njihovi kolege sa Sveučilišta Auburn u Alabami ovih su dana objavili dva odvojena znanstvena rada u kojima opisuju sastav tog "alienskog" kometa.

Prema njihovom istraživanju, komet sadrži dvije komponente, vodikov cijanid (HCN) i velike količine ugljičnog monoksida (CO). Dok je vodikov cijanid uobičajen u kometima u Sunčevom sustavu, velike količine CO su prilično iznenadile znanstvenike, jer su istraživači otkrili koncentraciju koja je 26 puta veća nego u "našem" prosječnom kometu.     

Znanstvenici misle da ukoliko plinovi koje su istraživali ukazuju na mjesto rođenja 2I/Borisov kometa, to znači da se on formirao drugačije nego kometi u našem Sunčevom sustavu, u udaljenoj ekstremno hladnoj regiji svojeg planetarnog sustava.

Stoga vjeruju da se komet formirao od materijala vrlo bogatim s ledom od ugljičnog monoksida koji je jedino nazočan u svemiru na temperaturama ispod -250 C, a pored toga ukazuju i na mogućnost da potiče iz sustava sa zvijezdom crvenim patuljkom, jer te zvijezde imaju točno ona svojstva niskih temperatura i razina sjaja gdje bi se komet mogao formirati u sastavu koji je otkriven na 21/Borisovu.  

Temeljem mjerenja brzine od 33 km/s, astronomi vjeruju da je 21/Borisov izletio iz svojeg zvjezdanog sustava nakon bliskog susreta sa zvijezdom ili nekom ogromnim planetom.

Nakon toga je proveo milijune ili milijarde godina na dugom putu kroz međuzvjezdani prostor prije nego što ga je 30. kolovoza 2019. godine otkrio astronom Genadij Borisov po kojem je dobio ime.

Ovo je tek drugi opaženi komet koji ne potiče iz Sunčevog sustava, jer je prvi bio Oumuamua, koji je otkriven 2017. godine, a on nije ukazivao na izboje plina i prašine takvog sastava kao 21/Borisov.

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->