Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.01.2019. 12:26

NetMarketShare 

Windows 10 nakon tri godine popularniji od "Sedmice"

Windows 7 pri vrhu popularnosti zadržao se 10 godina

Windows 10 nakon tri godine popularniji od "Sedmice"

Nakon nešto više od tri godine od izlaska na tržište Windows 10 pretekao je ekstremno popularan i stabilan OS Windows 7. U prosincu je Win 10 držao 39,22% tržišta desktop računala, dok je postotak računala s instaliranim Windows 7 OS-om iznosio 37%, sudeći po NetMarketShareu.

Zanimljivo je kako se Windows 7 pri vrhu popularnosti zadržao deset godina, dok je Windows 8.1 zasjeo tek na peto mjesto.

Win10 koristi oko 700 milijuna uređaja, a Microsoft je njime pokušao olakšati baratanje konvertibilnim uređajima. Microsoft je s Windows Phone OS-om pokušao dotaknuti brojku od milijardu uređaja koji koriste njihove operativne sustave, no s porastom popularnosti i funkcionalnosti Androida i iOS-a ispostavilo se kako je tu brojku teško dostići.

Windows operativni sustavi imaju ukupnu zastupljenost od 87,71%, Mac slijedi s 9,61%, dok nešto više od 2% otpada na Linux.

Sredinom siječnja 2020. Microsoft prestaje s podrškom za Windows 7, a slijedi godina dana uvjeravanja poslovnih i privatnih korisnika na prelazak na njihov najnoviji operativni sustav kao što je bio slučaj u prelasku poslovnih korisnika s XP-a na Windows 7 prije desetak godina.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->