Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.05.2023. 08:56

Sigurnost 

WhatsApp zbog buga pristupa mikrofonu telefona

WhatsApp na nekim telefonima u pozadini uključuje mikrofon bez želje korisnika.

WhatsApp zbog buga pristupa mikrofonu telefona

Prije nekih mjesec dana neki korisnici Android telefona objavili su screenshotove koji pokazuju da WhatsApp neovlašteno pristupa mikrofonima uređaja, u trenucima kada korisnici uopće ne rade ništa na njima.

Google i WhatsApp su vrlo brzo potvrdili da se radi o bugu, no problem je sada postao ponovno aktualan nakon što je Elon Musk objavio jedan od tih screenshotova na Twitteru uz komentar da se WhatsAppu ne treba vjerovati, a potom su neki ljudi u komentarima njegovog posta počeli govoriti o tome da Meta i WhatsApp namjerno prisluškuju korisnike.

U postu na Twitteru oglasio se WhatsApp, koji kaže da taj problem ne dolazi od WhatsAppa, već se radi o bugu u Android OS-u.

"Tijekom posljednja 24 sata bili smo u kontaktu s Twitterovim inženjerom koji je objavio problem sa svojim Pixel telefonom i WhatsAppom. Vjerujemo da je ovo greška na Androidu, odnosno nadzornoj ploči za privatnost i zatražili smo od Googlea da istraži i ispravi", navodi WhatsApp koji ističe da korisnici imaju potpunu kontrolu nad svojim postavkama mikrofona.

"Nakon što dobije dopuštenje, WhatsApp pristupa mikrofonu samo kada korisnik upućuje poziv ili snima glasovnu bilješku ili video. Čak i tada, te su komunikacije zaštićene end-to-end enkripcijom tako da WhatsApp ne može nikoga prisluškivati", tvrdi WhatsApp.

Zasad nije poznato je li Google nešto poduzeo po tom pitanju i je li bug otklonjen. Kako se čini, ova ranjivost se može pronaći samo na nekim modelima Android telefona, prvenstveno Pixelima, no WhatsApp i Google nisu objavili o kojim se sve uređajima radi.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google bug mikrofon WhatsApp
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->