Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.02.2016. 12:38

Ming Micro 

VIDEO: Retro video sintesajzer

Ovaj sintesajzer inspiriran NES-om generira 8-bitni zvuk i video.

VIDEO: Retro video sintesajzer

Na Kickstarteru se često mogu pronaći projekti za koje vam nije jasno kome uopće trebaju, no kada u prvom danu crowdfunding kampanje prikupe traženi iznos, onda vam je jasno da gotovo svaka stvar može pronaći svoju nišu na tržištu.

Jedan od takvih neobičnih projekata je Ming Micro, sintesajzer koji nazivaju "ultimativnim umjetničkim piksel instrumentom".  

Ovaj 8-bitni video sintesajzer vam omogućuje kreiranje takozvanog "chiptune" zvuka, odnosno posjeduje sustav stvaranja zvuka čipovima umjesto sempliranjem, što je bilo svojstveno za osamdesete godine prošlog stoljeća. Pored toga, Ming Micro može stvarati i video koji podsjeća na NES (Nintendo Entertainment System) konzole, pa se može reći da na pločici sklopa kompletni sustav za osvježavanje retro ugođaja, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Sustav se sastoji od 4 glavna elementa u grafičkom engineu, spriteova, tileova (pločica), tile mapa i paleta, a sve je posuđeno iz likova i okoliša iz "zlatnog doba" video igara. Svim tim elementima upravlja se MIDI kontrolerom, a putem SD kartice možete mijenjat vizuale.

Kako bi se autentičnost dodatno pojačala, Ming Micro prema van šalje isti onaj NTSC kompozitni video signal koji su koristili NES i SEGA.  

Ukoliko ne trebate video, Ming radi i kao samostojeći audio sintesajzer, zahvaljujući ugrađenom čipu koji je u stanju stvarati iste one zvukove koje ste čuli kada ste poginuli u igri Mega Man 2 ili kada ste pogodili leteći tanjur koji donosi najviše bodova u Space Invadersima.

Na žalost, sva ta silna autentičnost ima i svoju cijenu, pa dok se gadget spaja na vaše računalo USB-om i dolazi sa standardnim MIDI konektorom, trebat ćete stari CRT televizor ili LCD monitor s podrškom za kompozitni signal kako biste mogli gledati video.

Ako spadate među zagrižene "digitalne nostalgičare", putem Kickstartera Ming Micro možete naručiti za 175 dolara u kitu (1.182 kn), ili za 200 dolara (1.351 kn) ako želite da vam ga isporuče u potpunosti složenog.

Kao što smo rekli, nama ovo ne djeluje kao nešto za što bismo trošili novac, no sigurni smo da će pronaći svoju publiku.

Izvor: Kickstarter

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->