Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.04.2014. 10:09

BUILD 2014 

VIDEO: Predstavljeni Windows Phone 8.1 i Cortana

Cortana, osobni asistent nalik na Siri, predstavlja glavnu novost novog Microsoftovog mobilnog OS-a.

VIDEO: Predstavljeni Windows Phone 8.1 i Cortana

Microsoft je na svojoj Build konferenciji za developere napokon službeno predstavio Windows Phone 8.1, najnoviju inačicu svojeg mobilnog operativnog sustava.

Ukratko rečeno, glavne novosti WP 8.1 sustava su Cortana, sustav osobnog glasovnog asistenta nalik na Siri za iOS uređaje, Action Centar, sustav za obavijesti koji se dobiva povlačenjem gornjeg ruba ekrana (slično kao na Androidu), mogućnosti personalizacije ekrana uz čiju pomoć možete u potpunosti razvaliti Metro dizajn i promijeniti dizajn ekrana dok je zaključan, pozadinsku sliku, "umnožiti" količinu pločica, a tu su još i poboljšanja u vidu tipkovnice, odnosno pisanja nalik na Swype, sustava za dijeljenje ekrana između raznih uređaja poput  telefona, tableta i PC-a, a i Skype je doživio poboljšanja, kao što možete vidjeti u ovom videu dolje.

Cortana

Cortana, hologramsko otjelovljenje računalnog AI-a u HALO igrama.

Ipak, kao što to možete vidjeti i na Windows Phone 8.1 službenoj stranici, Microsoft se ponajviše ponosi Cortanom, osobnim asistentom, za kojeg kažu kako uči od vaših navika i prema vašem pretraživanju, korištenju telefona i aplikacija, lokacijama koje posjećujete, videima koje gledate, glazbi koju slušate, sadržaju e-mailova i drugim podacima koje fino prikuplja za potrebe NSA (mala šala), unaprjeđuje svoj AI i personalizira sustav prema vama. Ako niste znali, Cortana je hologramski AI lik u HALO igrama, virtualna ljepotica koja ima vlastitu inteligenciju, ali i ćud, pa se morate s njom fino ponašati, jer je vrlo osvetoljubiva. Ne znamo ima li to kakve veze s istoimenim glasovnim asistentom u WP 8.1 , no svakako će vam biti ugodnije korištenje ako si je u glavi vizualizirate, pa je Microsoft možda išao na tu kartu.

Developerima će se posebno dopasti to što Cortana (za razliku od Sirija), omogućuje da razvijaju aplikacije kojima će se moći upravljati direktno preko nje. Mogli bismo reći da je Microsoft malo "posudio" i nadogradio kombinaciju sustava pretraživanja Sirija i Googlea (Google Now), a tijekom demonstracije na konferenciji, nastojao je prikazati da je Cortana pametnija od njih, jer je u stanju odgovarati i na pitanja o tome što misli o nečemu, a ne samo nuditi odgovore na direktna pitanja, no to bismo voljeli provjeriti u svojim ručicama, jer tu zasigurno ima dosta marketinga.

Među zanimljivostima Cortana nudi i mogućnost da ju koristite na taj način da joj recimo kažete "Hej Cortana, kad dođem doma, podsjeti me da nahranim mačku", ili da ju zatražite da vam pravovremeno javi informacije o nekim posebnim situacijama u vezi stanja u prometu. Pored toga, Cortana vam poput Google Now, može i samoinicijativno ponuditi neku informaciju bez da ju sami išta pitate.    

Zanimljiv je i način povezivosti s drugim aplikacijama, pa možete zatražiti Cortanu da vam uspostavi poziv s nekim preko Skypea ili da vam kaže što se novo događa na profilu nekog vašeg prijatelja na Facebooku.

skype windows 8 1

Na konferenciji je demostrirana i konverzacija s Cortanom u vezi složenijih višestrukih upita, pa je potpredsjednik Windows Phonea Joe Belfiore započeo razgovor upitom o najboljim meksičkim restoranima u Palo Altu, a kada mu je Cortana izlistala prijedloge, upitao je koji od njih prima rezervacije, da bi potom zatražio da mu nazove drugi po redu.

Sustav podsjetnika koji smo spomenuli, odnosno funkcija koju Belfiore naziva "people reminders", funkcionira tako da možete reći Cortani da vas podsjeti da pri idućem razgovoru sa svojom sestrom pitate kako joj je štenac. Kada vas sestra nazove, ispod njezinog imena će se pojaviti poruka iz podsjetnika, što je doista zanimljiva funkcija, koja bi mnogima mogla biti jako korisna, a i autor ovog članka se ne bi bunio da ima takvog "memorijskog pomoćnika".

Microsoft navodi da je Cortana za njih još uvijek "beta", te će ju isprobavati testeri uz čiju pomoć će se razvijati poboljšanja, unaprjeđivati sustav prepoznavanja govora i druge stvari.

Sam Windows Phone 8.1 bi se, kako kažu, "na tržištu trebao pojaviti kroz nekoliko mjeseci" i to prvo u SAD-u, potom u Velikoj Britaniji i Kini, a zatim i u drugim zemljama.

Više informacija o Windows Phone 8.1 OS-u i Cortani potražite na ovoj poveznici. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->