Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.04.2014. 15:36

WSU 

VIDEO: Roboti uče robote igrati Pac-Mana i StarCraft

Znanstvenici razvijaju sustav koji omogućuje računalima i robotima da jedni druge podučavaju.

VIDEO: Roboti uče robote igrati Pac-Mana i StarCraft

Znanstvenici Škole za električni inženjering i računalne znanosti na sveučilištu WSU (Washington State University), razvili su metodu koja omogućuje računalima da podučavaju tehničke vještine i pružaju savjete drugim računalima na način koji oponaša ljudske učitelje u interakciji s učenicima.

U znanstvenom radu Matthewa E. Taylora, profesora za umjetnu inteligenciju na WSU, znanstvenici navode kako su kreirali virtualne robote koji se ponašaju poput učitelja i učenika, a prva "predavanja" su se odnosila na podučavanje u igranju video igara poput Pac-Mana i StarCrafta. U znanstvenom radu znanstvenici opisuju kako su uspjeli dokazati da je uz pomoć "profesora", učenik savladao mehaniku igranja, te ga je ubrzo uspio nadmašiti u igranju.

Mada ovo djeluje kao zabava i igranje, znanstvenici kažu kako to nije baš tako jednostavno, jer smatraju da će roboti koji su u stanju podučavati druge robote igranju, isto tako biti u mogućnosti podučavati ih za razne druge zadaće, pa to neće morati činiti ljudi. Na primjer, robot čija je uloga čišćenje kuće, mogao bi naučiti svojeg nasljednika kako obavljati taj posao.

Taylor kaže kako se ne trebamo bojati da će njegovi roboti zavladati svijetom jer su još uvijek prilično glupi, pa se lako zbune i učenicima često treba puno više vremena dok ih se uopće "nagovori" da krenu raditi.

Znanstvenik navodi kako je dugoročni cilj ovog projekta razviti robote koji će osim drugi robota moći podučavati i ljude raznim vještinama.

Tijekom ove studije, Taylor i njegovi kolege su nastojali naučiti "učitelja" kako bi se fokusirao na pravovremeno davanje savjeta, te studenta kada reagirati. Važnost pravovremenih akcija tog tipa uspoređuju s tinejdžerima, kod kojih je vrlo važno pogoditi kada im je najbolje nešto savjetovati. Ako čitavo vrijeme dajete savjete, učenicima će to dosaditi, pa se neće truditi nadmašiti učitelja.

"Dizajnirali smo algoritme za davanje savjeta, te pokušavamo otkriti kada savjeti imaju najveći učinak", navodi Taylor. 

IZVOR: WSU

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam