Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.05.2015. 14:13

VR za svih 5 čula 

VIDEO: Maska i šljem za potpuni realizam u VR-u

Ovi gadgeti će vam omogućiti da osjetite mirise, vjetrove, vibracije, dodire i temperaturu svjetova u virtualnoj stvarnosti.

VIDEO: Maska i šljem za potpuni realizam u VR-u

Tvrtka Feelreal na Kickstarteru je pokrenula kampanju kojom na tržište žele dovesti dva proizvoda namijenjena kompletnom uživanju u virtualnoj stvarnosti, Feelreal VR Mask (maska) i Nirvana VR Helmet (šljem).

Osnovna ideja Feelreala je u tome da vam osim uživanja u gledanju i slušanju, svjetove virtualne stvarnosti prošire dodatnim značajkama koje će vam stvoriti još veći realizam pri igranju ili gledanju filmova.

"Što je to stvarnost? Kako definirate pojam stvarnog? Ako govorite da je to ono što možete vidjeti, čuti, namirisati, okusiti i osjetiti dodirom, onda stvarnost predstavljaju električni signali koje interpretira vaš mozak", navodi Feelreal na svojoj stranici, citirajući Morpheusa iz filma Matrix.

Što se tiče ovih gadgeta, VR maska je dodatak za Oculus Rift naočale, koja vam omogućuje dobivanje dodatnih osjećaja stvarnosti, koji uključuju simulirane efekte vjetra, vrućine, vodene magle i vibracija, dok je VR šljem kompletna kaciga (integralka) u koju ćete moći postaviti svoj pametni telefon, te dobiti sve iste i malo proširene efekte kao i pomoću maske.

"Ako želite osjetiti kakav je osjećaj biti u Star Trek holodecku, pomoću naše maske ćete doživjeti potpuno iskustvo", tvrdi Feelreal.

Također navode da je cilj njihovog malog tima inženjera i dizajnera bio proizvesti gadget koji će u VR uključiti svih naših 5 čula, odnosno dodir, miris, okus, sluh i vid.

Drugim riječima, unutar maske i šljema se nalaze uređaji koji emitiraju mirise iz malih spremnika koje ćete moći dokupljivati, ventilatori koji će vam stvarati osjećaj vjetra, grijači za dobivanje osjećaja topline, te mali motori, koji će vam pomoću vibracija stvoriti osjećaje dodira, trešnje i sličnih fizičkih osjeta.

Unutrašnjost maske

Mada je trenutna kampanja na Kickstarteru trenutno koncentrirana na VR masku, unutar nje je najavljen i projekt VR šljema Nirvana VR Helmet, koji se pomoću magneta jednostavno spaja s maskom. Šljem u sebi ima dodatne vibromotore, ventilatore i grijače, koji će obuhvatiti vašu čitavu glavu, a u njemu se nalazi i višezvučnički pozicijski 3D audio sustav, koji će vam pružiti mogućnost dobivanja zvukova iz onih smjerova od kuda dolaze.

Nirvana VR Helmet

Za razliku od maske koja će raditi s VR naočalama i headsetovima koji zasad uključuju samo Oculus Rift (u planu je proširenje podrške i za druge sustave), Nirvana šljem će vam omogućiti da u njega stavite neki high-end pametni telefon s ekranom visoke razlučivosti, što u osnovi funkcionira poput Samsung Gear VR i LG VR for G3 headsetova.

Vjerujemo da će netko uskoro napraviti VR oklop koji će na isti način obuhvatiti naše čitavo tijelu, što bi ljubiteljima VR-a trebalo predstavljati posljednju stepenicu prije spajanja kabela direktno u mozak, nalik na svijet iz Matrixa. Za razliku od Nea i Morpheusa koji se u filmovima bore protiv takve budućnosti, mi je očito tek trebamo doživjeti.

Inače, Feelreal je svoju masku pokazao na GDC 2015 sajmu prošli tjedan, a kako su je doživjeli prvi sretni korisnici pogledajte u videu dolje. 

Izvor: KickstarterVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->