Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.04.2018. 15:15

Carnegie Mellon University 

VIDEO: Jeftin papir za digitaliziranje pisanja

List novog papira osjetljivog na dodir košta manje od dvije kune.

VIDEO: Jeftin papir za digitaliziranje pisanja

Znanstvenici Sveučilišta Carnegie Mellon razvili su papir osjetljiv na dodir koji omogućuje digitaliziranje pisanja i crtanja, a velika prednost mu je izrazito niska cijena, pa jedan list košta samo 1,83 kn.

Do sada smo već imali puno prilika vidjeti projekte "digitalnog papira", no glavna zamjerka im je bila upravo cijena. Znanstvenici Carnegie Mellona su stoga krenuli od početka s razvojem u tom smjeru da će papir biti toliko jeftin da ga nakon crtanja i šaranja možete zgužvati i baciti bez žaljenja, pa su uzeli običan list papira i eksperimentirali s  jeftinim provodnim materijalima koji su lijepili na njega, kao i sa specijalnim bojama s istim svojstvima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na papiru se nalazi elektroprovodna mreža koja nakon dodavanja struje stvara polje koje registrira razlike u otporu nakon dodira, na sličan način kao na zaslonima pametnih telefona. Na taj način možete po papiru šarati pravim olovkama i flomasterima, koristiti stylus, ili jednostavno pisati i crtati prstom.

Znanstvenici kažu da je konačni dizajn rezultirao listom papira koji košta samo 30 centi, no ta bi cijena mogla biti znatno niža ukoliko bi se proizvodio u masovnoj produkciji. Među mogućnostima primjene navode pismene testove za škole koji bi se nakon pisanja automatski pohranjivali, što bi profesorima omogućilo kontrolu na računalu. Također kažu da bismo mogli dobiti i digitalne tiskane novine, što znači da biste jednog dana mogli kupiti časopis VIDI na kojem ćete moći pritiskati ikonice, slike i poveznice, pa ćete na računalu ili mobilnom telefonu moći recimo gledati relevantne video filmove ili posjećivati web stranice

Vezani sadržaji
Ključne riječi papir Carnegie Mellon digitalni
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam