Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.01.2013. 09:55

CES 2013 

VIDEO: Canonical demonstrira Ubuntu za telefone

Predstavljena popularna Linux distribucija koja dolazi na pametne telefone.

VIDEO: Canonical demonstrira Ubuntu za telefone

Canonical je napokon predstavio dugo očekivanu inačicu Ubuntu Linux distribucije za pametne telefone, čiji rad će demonstrirati na Galaxy Nexusu na predstojećem CES sajmu u Las Vegasu tijekom idućeg tjedna.

Ubuntu za pametne telefone temelji se na kernelu Androida, no kako ne koristi Java Virtual Machine, to bi mu trebalo omogućiti obilje snage i brzine na slabijem hardveru, odnosno izvođenje aplikacija kakve možete vidjeti samo na high-end telefonima, na telefonima "srednje klase", no to će naravno ovisiti i o developerima koji će ih proizvoditi.

Novi operativni sustav podržava ARM i x86 procesore, od 1 GHz na dalje, te mu je za ugodan rad potrebno minimalno 512 MB RAM-a i 4 GB memorije za pohranu podataka.

Naravno, potreban je i ekran osjetljiv na dodir (multi touch), na kojem rad s korisničkim sučeljem pomalo podsjeća na Windowse 8/RT.

Canonical kaže kako će se prvi pametni telefoni s njihovim OS-om pojaviti prije kraja 2013. godine, a tijekom prve polovice ove godine možemo očekivati mnoštvo novosti koje će donijeti dalji razvoj OS-a.

Mada se priča kako ćete Ubuntu moći instalirati na svaki uređaj koji dolazi s Androidom, to još službeno nije potvrđeno.

Canonical poziva sve zainteresirane da redovno prate nove informacije na njihovom portalu: http://www.ubuntu.com/devices/phone, a ukoliko ste zainteresirani za izradu Ubuntu aplikacija za pametne telefone, posjetite ovu poveznicu: http://developer.ubuntu.com/get-started/gomobile/

VIDEO: Ubuntu za pametne telefone

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->