Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.01.2021. 11:07

CES 2021 

VIDEO: AMD ima najjače gaming procesore za laptope

AMD je na svojoj konferenciji predstavio nove mobilne procesore serije 5000 sa ZEN 3 arhitekturom.

VIDEO: AMD ima najjače gaming procesore za laptope

Na virtualnoj CES 2021 konferenciji AMD je predstavio veliki broj novih čipova koji će krasiti laptope u nadolazećoj godini, a radi se mahom o high-end ponudi.

Riječ je o dvije serije procesora, Ryzen 5000H i Ryzen 5000U modela, gdje je svaka serija namijenjena drugačijim implementacijama i korisnicima. H modeli generalno rade sa TDP-om od 35 W do 45 W, te se očekuje da laptopi mogu tu toplinu držati pod kontrolom. S druge strane, U modeli rade u termalnom okviru od 15 W do 25 W, te se mogu ugraditi u tanak i lagan dizajn laptopa bez puno problema.

Svi H modeli koriste novu ZEN 3 arhitekturu, dok neki U modeli i dalje imaju ZEN 2 izvedbu. Razlog tome je naveo i AMD, a radi se naravno o cijeni, što znači da će novija ZEN 3 arhitektura imati višu cijenu od starije ZEN 2 verzije, pa entry-level procesori na taj način mogu postići niže cijene laptopa.

ryzen_5000u_1

AMD stavlja veliki fokus na 8-jezgrene mobilne procesore, dok je multithreading dodatan šlag na tortu. ZEN 3 ima značajna poboljšanja u brzinama rada koja se ne vide samo po radnim frekvencijama, iako su i one povećane što će korisnicima donijeti još bolje performanse. AMD je dodao još dvije premium verzije procesora, Ryzen 9 5980HS i 5980HX kojima će, vjerujemo, obarati mobilne rekorde u performansama te se oštro natjecati s Intelom za kralja mobilne platforme.

Za grafičku komponentu svih procesora i dalje se brine Vega integrirana grafika, kojoj je u ovoj generaciji još malo podignut radni takt, no tek ostaje za vidjeti kakvi su benefiti u igrama.

ryzen_5000u

Naravno, jedva čekamo isprobati nove sustave oba proizvođača kako bismo vidjeli tko će voditi u 2021. kako po performansama tako i po cijeni.

Popis novih AMD-ovih mobilnih procesora s njihovim specifikacijama potražite na stranici Vidilaba putem ove poveznice, a čitavu AMD-ovu konferenciju na virtualnom CES 2021 sajmu u možete pogledati u ovom videu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->