Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.03.2015. 14:17

MWC 2015 

Qualcomm predstavio Snapdragon 820 SoC

Novi mobilni procesor iz Qualcomma dolazi s Kyro CPU-om i umjetnom inteligencijom.

Qualcomm predstavio Snapdragon 820 SoC

Mada su na MWC-u 2015 glavni aduti  Qualcomma uređaji koji rade na Snapdragon 810 platformi poput HTC One M9 telefona, on je na svojoj konferenciji u Barceloni predstavio i nasljednika, novi Snapdragon 820 SoC procesor namijenjen budućim "premium" Android i Windows Phone telefonima.

Glavni adut novog procesora je u 64-bitnoj "custom" CPU jezgri pod nazivom Kyro, a dolazi na "non-planar" FinFET arhitekturi, pa će ga vjerojatno proizvoditi TSMC, koji koristi 16 nm proizvodni proces, ili Samsung (14 nm).

Qualcomm kaže da novi procesor posjeduje i umjetnu inteligenciju (AI), obzirom da je dio nove "machine learning" platforme pod nazivom Zeroth, koja će nakon implementacije u uređaj "učiti", odnosno prilagođavati se načinu na koji koristite telefon ili tablet. Zeroth stoga u osnovi predstavlja kognitivnu računalnu platformu koja može mijenjati svoje "ponašanje", a svi podaci koje će Zeroth prikupljati, pohranjivati će se na uređaj, a ne u oblak.

Qualcomm je na MWC 2015 sajmu demonstrirao rad Zeroth platforme pri radu s kamerom, tijekom čega je AI bio u stanju prepoznati ljude, predmete i krajolike na fotografiji, pa u slučaju prikupljanja dovoljne količine podataka, može na primjer reći kada je fotka slikana.

Qualcomm vjeruje da će se novi procesor naći u budućim flagship pametnim Android i Windows Phone telefonima i tabletima, no ne isključuje mogućnost da ga vidimo i u industriji automobila.

Prvi uzorci će se isporučivati Qualcommovim partnerima u drugoj polovini 2015. godine, pa ćemo se morati strpjeti neko vrijeme dok se na tržištu ne pojavi uređaj s procesorom koji sadrži Snapdragon 820 SoC i Zeroth umjetnu inteligenciju.

Ako vam se čini da je Qualcomm na predstavljanju Snapdragona 820 oktrio jako malo detalja, dobro ste primijetili, jer je na MWC-u 2015. zapravo više pokazao "teaser navlakušu" nego održao pravu prezentaciju novog SoC-a, no poneki detalj više možete pogledati u njihovom medijskom priopćenju ovdje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Qualcomm AI Snapdragon 820 Kyro Zeroth
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam