Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.03.2015. 10:22

MWC 2015 

VIDEO: Isprobali smo i Samsung Galaxy S6 Edge

Moramo priznati da između dva Samsungova premium telefona u prvi plan stavljamo Galaxy S6 Edge.

VIDEO: Isprobali smo i Samsung Galaxy S6 Edge

Dakle, ostvarile su se najave, Samsungov flagship dolazi u dvije verzije, kao standardni S6 i kao S6 Edge verzija sa zakrivljenim ekranom s obje strane (Note Edge ima zakrivljen ekran samo na desnoj strani). Istaknimo odmah kako je stražnja strana na oba modela od stakla, a na boku se nalazi aluminij, bitno drugačije finaliziran nego kao kod serije Galaxy A, Note 4 i Galaxy Alphe. Dakle, dizajn je gotovo u potpunosti novi, osim na prednjoj strani koja je i dalje zadržala prepoznatljivu facu još s modela Galaxy S3 i Galaxy S4.

U prvi plan ipak stavljamo S6 Edge. Ovo je prvi na svijetu mobitel koji ima takav ekran, što nas koji testiramo svakodnevno nove mobitele jako veseli. Naravno, sigurno se pitate kome to treba, koliko je takav telefon praktičan u praksi. Na prvi se pogled čini kako su bočne strane nepraktične, ali taj dojam nestaje vrlo brzo jer zakrivljenost ekrana nije kao kod Note Edge modela nego je manja tako da ne smeta u praksi dok se telefon drži u ruci.

S6 Edge 2

Zakrivljeni ekran Galaxyu S6 stvara neki poseban dojam.

U istom trenutku se ne prikazuju informacije na obje bočne strane nego samo na jednoj, koju odaberete (ovo je praktičnije nego kod Note Edge).

Tipka za fotkanje se nalazi na standardnom mjestu što znači da nema problem kakav je prisutan na Note Edge modelu kod kojeg nikako nije moguće fotkati sa samo jednom rukom (na primjer, na koncertu ili drugoj situaciji kada mobitel podignete vrlo visoko). Povlačenjem prsta po rubnom dijelu isključenog ekrana pojavljuju se notifikacije, ukoliko ih ima. Debljina S6 Edge je samo 6,5 mm. 

Telefon dolazi s potpuno novim user interfaceom koji je prilagođen baš ovom telefonu. Sučelje je sada nešto čistije, naročito u funkcijama kao što je slanje SMS poruka i pozivanje brojeva u imeniku. Nestali su tabovi na vrhu koji su bili podijeljeni po cjelinama. Organizacija mnogih dijelova je promijenjena, nestala je potreba za skrolanjem u mnogim dijelovima sučelja. 

S6 Edge 3

Samsung Galaxy S6 Ege iz poluprofila.

Telefon ima Gorilla Glas 4 koji je 50% jači nego prethodno staklo. Dno telefona odnosno kućišta kao da podsjeća na HTC One i novi iPhone 6. Naravno, i dalje je zadržana središnja, hardverska tipka ispod ekrana. 

A sad idemo na kameru od 16 megapiksela, s F1.9 . Ako se fotka u mraku, zgodno je što će mobitel sam izoštriti samo jedan dio slike, dok će preostali dio ekrana biti zamućen. Tijekom predstavljanja uspoređivane su kamere na S6 i na iPhone 6 Plus, pri čemu je Samsungova predstavljana superiornijom. Provjerit ćemo to u praksi, naravno. Kamera se pokreće za 0,7 sekundi, a novost je i fast focus za hvatanje pokretnih scena. Prednja kamera ima 5 megapiksela i Real-time HDR. 

NFC+ MST koriste se za mobilno plaćanje uz uslugu Samsung Pay. Dovoljno je samo S6/S6 Edge nasloniti na uređaj za plaćanje u trgovini. 

Ne morate više spajati punjač na novi Galaxy S6 i S6 Edge, jer je podržano bežično punjenje. 

S6 Edge

Galaxy 6 Edge - puni profil. Uređaj je tanak ali energetski učinkovit.

Knox znamo već od prije, a radi se o sigurnom rješenju za korisnike koji svoj mobitel koriste i kao poslovni i kao privatni telefon. 

Mnoge stvari su slične na oba modela, bočna strana se razlikuje ne samo kod zakrivljenog ekrana nego i u finalizaciji bočnog dijela kućišta. Primijetit ćete i boje iznad ekrana kod S6 Edge modela. 

RAM memorija iznosi 3 GB, a procesor je Samungov okta, pri čemu su četiri jezgre na 2,1 GHz, a preostale četiri na 1,5 GHz.

Dakle, telefoni više ne rastu u dijagonali ekrana, ali raste gustoća piksela, rastu i megabajti radne memorije, sve su tanji tako da nema niti rasta kapaciteta baterije nego se ide na optimizaciju potrošnje energije.  

Galaxy S6 Edge stiže u prodaju isto kad i S6, znači 10. travnja, u verziji 32, 64 i 128 GB interne memorije. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam