Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.09.2018. 10:04

Sigurnosna rupa 

Otkrivena opasna ranjivost u svim Androidima osim devetke

Istraživači su o ovome obavijestili Google, no on je pokrpao samo Android 9 Pie.

Otkrivena opasna ranjivost u svim Androidima osim devetke

Konzultantska tvrtka za računalnu sigurnost Nightwatch Cybersecurity, otkrila je ranjivost u operativnom sustavu Android koja se odnosi na sve inačice Googleovog mobilnog operativnog sustava osim na Android Pie 9.

Opis ranjivosti je opisana detaljno u dokumentu CVE-2018-9489 koji možete pronaći na ovoj poveznici, a istraživači misle da ju Google neće popraviti.

Ukoliko bi hakeri iskoristili ranjivost, mogli bi doći do imena Wi-Fi mreža, lokalnih IP adresa, informacija o DNS serverima i MAC adresa, što bi im otvorilo put ka znatno malicioznijim aktivnostima, uključujući geolociranje specifičnih meta i napade na lokalne mreže.

Istraživači su o ovome obavijestili Google još u travnju ove godine, no on je jedino riješio problem u najnovijem OS-u Android 9 Pie. Nightwatch Cybersecurity misli da Google neće pokrpati starije inačice operativnog sustava, jer bi u njima morao napraviti značajne promjene u API-ju, što zasad ne namjerava učiniti.

Jedini način zaštite je stoga da svoj uređaj nadogradite na Pie (ako možete), no to je puno lakše reći nego učiniti, jer mnogi proizvođači tek planiraju nadogradnju na novi OS, a još ih je više koji uopće neće nadograđivati svoje uređaje koji rade na starijim inačicama Androida.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->