Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.04.2013. 10:51

Servo 

Mozilla i Samsung rade engine za web pretraživanje

Dvije velike tvrtke udružile su se za potrebe izrade nove generacije Web Browser Enginea.

Mozilla i Samsung rade engine za web pretraživanje

Mozilla je ovih dana prilično zaposlena. Mučila se dovođenjem Firefoxa na Android, lansiranjem svojeg mobilnog operativnog sustava, te razvija mnoge "usputne" projekte.

No jedan od njezinih najvećih projekata (barem po važnosti) je relativno nepoznat engine za web pretraživanje nove generacije pod nazivom Servo koji bi trebao zamijeniti Gecko koji se koristi u Firefoxu.

Obzirom da se Servo još uvijek nalazi u eksperimentalnoj fazi, Mozilla je jako škrta s izjavama u vezi njega, no ovih je dana izjavila da se udružila sa Samsungom kako bi dovela engine na Android i ARM uređaje.

"Započeli smo suradnju sa Samsungom za rad na naprednoj tehnologiji enginea web pretraživanja pod nazivom Servo", kaže Mozilla. "Zajedno ćemo na Android i ARM dovesti programski jezik Rust i Servo, eksperimentalni engine za web pretraživanje. Ovo je vrlo uzbudljiv korak u evoluciji oba projekta koji će nam omogućiti dublje istraživanje Serva na mobilnim uređajima", dodaje Mozilla.

Mozilla je na Rust jeziku započela raditi prije nekoliko godina, a Samsung se uključio nakon što je vidio da se u međuvremenu oko njega razvila "zdrava zajednica". Inače, Rust je "low level" programski jezik za koji se posebno vodi računa o sigurnosti, pa je savršeno rješenje za web pretraživač. Što se Serva tiče, on je dizajniran kako bi izvukao maksimum od višejezgrenih procesora i višestrukih procesorskih jedinica koje pokreću većinu današnjih uređaja.

Obzirom da se broj jezgri u današnjim procesorskim jedinicama novih uređaja sve više povećava, pojavila se potreba za odgovarajućim "multijezgrenim engineom" za web, no bojimo se da će proći još dosta vremena prije nego što se Servo nađe u nekom pretraživaču koji će se u skorije vrijeme pojaviti na tržištu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mozilla Samsung Servo Rust
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->