Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.04.2015. 16:09

Obljetnica 

Gordon Moore o 50 godina Mooreova zakona

Suosnivač Intela je još 1965. godine iznio predviđanje koje će odrediti dinamiku razvoja suvremene digitalne revolucije.

Gordon Moore o 50 godina Mooreova zakona

Vjerojatno ste se više puta susreli s izrazom "Mooreov zakon", koji se odnosi na predviđanje Gordona Moorea, suosnivača Intela, koji je 1965. iznio svoju viziju koja će odrediti dinamiku suvremene digitalne revolucije. Proučavanjem novih trendova Moore je došao do zaključka da će se u sektoru tranzistora, temeljnih sastavnica mikroprocesora i digitalnog doba, cijene eksponencijalno smanjivati, a performanse povećavati. 

Te davne 1965. nije ni naslućivao da je time svijetu donio revolucionarnu ideju koja će postati poznata kao "Mooreov zakon" te će (barem) idućih pola stoljeća biti pokretačka sila preobražajnih tehnoloških promjena. 

Povodom obilježavanja pedesete obljetnice, Intel je izdao priopćenje u kojem navodi da se "Mooreovi trajni učinci i dobrobit osjećaju na mnogim područjima čak i pedeset godina poslije", a u videu dolje možete pogledati što o 50 godina svojeg zakona misli sam Moore.  

Kao jedan od suosnivača Intela, Moore je poznatom proizvođaču procesora utro put za proizvodnju još bržih, manjih, cijenom pristupačnijih tranzistora, a njegovo predviđanje da će se broj tranzistora na čipu svake godine udvostručiti, omogućilo je ubrzano širenje tehnologije diljem svijeta, te postalo simbol brzih tehnoloških promjena. Kako navodi Intel, "postalo je zlatno pravilo elektroničke industrije i odskočna daska za inovacije". 

U usporedbi s prvim Intelovim mikroprocesorom, modelom Intel 4004, današnji 14‑nanometarski procesori nude tri i pol tisuće puta bolje performanse i devedeset tisuća puta veću učinkovitost, a sve to po jednoj šezdesettisućini ondašnje cijene. 

"Prvi poluvodički tranzistori bili su veličine gumice na olovci. Zahvaljujući Mooreovu zakonu, u točku na kraju ove rečenice stalo bi više od šest milijuna 22-nanometarskih tranzistora Tri-Gate", kaže Intel. "Današnji tranzistori nisu vidljivi golim okom. Da bi bilo moguće vidjeti jedan tranzistor, prosječan bi čip trebalo uvećati na veličinu kuće", dodaju. 

Moramo priznati da smo se u posljednja dva desetljeća već nekoliko puta zapitali postoji li fizičko ograničenje Mooreovog zakona, no svako malo se pojavi nova tehnologija koja i dalje probija granice prema Mooreovoj ideji iz 1956. Stoga bismo mogli reći da je ovaj čovjek u domeni ICT-a imao bolju moć predviđanja od Nostradamusa.    

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->