Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.08.2011. 19:16

Google 

Google malo pojašnjava pretraživačke algoritme

Ovih je dana Google objavio video u kojem stručnjaci objašnjavaju kako funkcioniraju njegovi algoritmi za pretraživanje i kako ih podešavaju.

Google malo pojašnjava pretraživačke algoritme

Vrlo često mnogi Googleovi kritičari (i konkurenti) govore o njegovoj izraženoj tajnovitosti u vezi algoritama za pretraživanje. Google je to najčešće pravdao stavom da tako i treba biti, jer ukoliko bi svima rekao kako doista funkcioniraju njegovi algoritmi, mnogo lakše bi se moglo manipulirati s njima, pa bi rezultati pretraživanja bili loši.

Mada detalji o funkcioniranju algoritama i dalje ostaju u domeni poslovne tajne, Google je ovih dana objavio jedan zanimljiv video u kojem ukratko objašnjavaju kako njihovi inženjeri podešavaju i poboljšavaju algoritme pretraživanja.

 poboljšavanje algoritama za pretraživanje Google radi i do 500 puta godišnje 

U filmu koji traje samo 4 minute Googleovi inženjeri pričaju kako prvo identificiraju skup „motivirajućih pretraživanja“ koja ne rade onoliko dobro koliko bi oni željeli, a potom identificiraju razne signale (mada ne kažu što su zapravo ti signali), koji se mogu iskoristiti za bolje odgovaranje na dati upit.

Te nove rezultate potom ocjenjuje stručni radnik koji nije zaposlen u Googleu, a zatim se daju maloj skupini korisnika. Poseban analitičar objektivno sagledava promjene, odnosno kako se ponašaju na testovima i na kraju se predstavljaju timu odgovornom za kvalitetu pretraživanja, koji ih odobrava ili odbacuje.

U videu je pokazan primjer nazvan „zamjena cijele stranice“ koji se odnosi na slučaj kad Google pregledavanjem upita zaključi da je pogrešno napisan i potom prikazuje rezultate za ispravan, umjesto da predloži ispravan upit i prikaže rezultate za upit s greškom u pisanju.

VIDEO

Poboljšavanje algoritama za pretraživanje Google radi i do 500 puta godišnje, a iza tog rada stoje čitave vojske stručnjaka koji se brinu da dobijete pravi link kada umjesto Dubrovnik napišete Bubrovnik.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam