Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2021. 11:26

Alan Gal 

Bot prodaje 500 milijuna brojeva telefona

Na cyberkriminalnom forumu jedan korisnik prodaje podatkovnu bazu s telefonskim brojevima korisnika Facebooka.

Bot prodaje 500 milijuna brojeva telefona

Stručnjak za sigurnost Alan Gal, suosnivač i CTO tvrtke Hudson Rock, otkrio je da jedan korisnik poznatog cyberkriminalnog foruma koristi Telegram bota za prodaju telefonskih brojeva korisnika Facebooka.

Gal kaže da osoba koja koristi bota tvrdi kako u svojem posjedu ima bazu od 533 milijuna telefonskih brojeva korisnika Facebooka, koji su prikupljeni zahvaljujući ranjivosti Facebooka prije nego što je "pokrpana" 2019. godine. 

Bot omogućava nekome da napravi dvije stvari: ako ima ID korisnika neke osobe na Facebooku, može pronaći telefonski broj te osobe, a ako ima telefonski broj osobe, može pronaći njezin Facebook ID.

Pristup informacijama koje tražite, odnosno otključavanje dijela podataka, poput telefonskog broja ili Facebook ID-a, košta jedan kredit, koji osoba koja stoji iza bota prodaje za 20 dolara. Dostupne su i skupne cijene, pa ćete 10.000 kredita moći kupiti za 5.000 dolara, navodi Alan Gal.

Bot je započeo s radom 12. siječnja 2021. godine, no podaci kojima pruža pristup su iz 2019. To je relativno staro, ali Gal kaže da ljudi ne mijenjaju telefonske brojeve tako često.

Za sada još nije poznato je li Gal kontaktirao Telegram i zatražio da ukloni bota.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->