Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.10.2018. 11:27

Microsoft 

60000 Microsoftovih patenata postaje open source

Microsoft je ovaj potez između ostaloga povukao kako bi zaštitio Linux od pravnih problema.

60000 Microsoftovih patenata postaje open source

Poznato je da se "kralj plaćenog softvera" Microsoft već duže vrijeme dodvorava zajednici otvorenog koda, pa nas uopće nije začudilo što je odlučio pristupiti OIN-u (Open Innovation Networku), pri čemu je skinuo licencna prava s čak 60.000 svojih patenata, iako je naravno zadržao ekskluzivu nad tehnologijama koje su povezane s Windowsima.

Time Microsoft između ostaloga želi pomoći Linuxu koji se nedavno našao pred pravnim problemima koje su izazvali njegovi bivši developeri poput Patricka McHardya koji je nedavno u Njemačkoj vodio (i izgubio) spor vezan uz kršenje Gnu General Public License version 2 (GPLv2) licence protiv tvrtke Geniatech Europe GmbH.

Nakon ovog poteza, više od 2500 članova OIN-a dobit će pristup u Microsoftov patentni portfelj, dok je ekipa iz Redmonda ovime pokazala da namjerava svoje proizvode nuditi platformama koje rade na svim operativnim sustavima. "Developeri ne žele birati između Windowsa i Linuxa ili .NET-a i Jave. Oni žele platforme koje podržavaju sve tehnologije", izjavio je Erich Andersen, korporativni potpredsjednik u Microsoftu.

Microsoft navodi kako će njegova odluka da se pridruži OIN-u i omogući svoje patente dostupnim svim članovima potaći mnoge tvrtke da se pridruže organizaciji, što će u konačnici dovesti do velike koristi zajednici otvorenog koda.

Mada su mnogi članovi open source zajednice uvijek malo skeptični kada se Microsoft umiljava Linuxovom ekosustavu, činjenica je da su šef tvrtke Satya Nadella i ekipa u posljednjih nekoliko godina napravili velike korake u suradnji s tvrtkama i zajednicama otvorenog koda.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft Linux patenti licence OIN
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













       

*/-->