Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Što očekivati na CES 2016 sajmu
Članak
Objavljeno: 01.01.2016. 11:32

CES 2016 

VIDEO: Što očekivati na CES 2016 sajmu

Nova tehnološka godina započinje VR-om, autonomnim autima, pametnim zdravstvenim gadgetima...

VIDEO: Što očekivati na CES 2016 sajmu

Za početak vam svima želimo Sretnu novu tehnološku, računalsku, geekovsku i znanstvenu 2016. godinu!

Baš kao i prošla, tako i ova godina svoj "Tech i ICT put" započinje na CES sajmu u Las Vegasu koji se 18 godinu za redom održava od 6. do 9. siječnja. Stoga bi bilo red da vam predstavimo tehnologije i proizvode koji će zauzimati najviše kvadrata izložbenog prostora, odnosno tehnološke trendove koji bi trebali obilježiti čitavu godinu i ukazati nam na smjer kojim se kreće taj uzbudljivi vrli novi svijet.

Prije svega, jedna od tema o kojoj sve češće možete čitati u našim online medijima i časopisu Vidi je dakako VR. Stoga organizatori CES-a najavljuju veliku poplavu VR i AR gadgeta koji će žariti i paliti sajmom, te su tom dijelu izložbenog prostora dali prigodni tematski naslov "Virtualna stvarnost postaje prava stvarnost".

VirZOOM’s VR-friendly exercise bike

Ukratko rečeno, osim Oculusa (Facebooka), Samsunga, HTC-a, Microsofta, Sonya i drugih velikih igrača, na sajam dolaze brojni startupi, manje poznate tvrtke i sveučilišni projekti koji donose neke nove VR i AR naočale, headsetove, kamere, senzorske tehnologije i napredne algoritme koji bi nas trebali uvjeriti da virtualni svijet može biti uvjerljiv gotovo kao stvaran, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

NA CES-u ćemo imati priliku saznati na koji način i čime navedenim velikim igračima mogu konkurirati tvrtke poput Infinity AR-a, Mattera, Forma, ALLiea i Voke VR-a, koje će predstaviti svoje proizvode iz domene virtualne i proširene stvarnosti.

Svi AR i VR izlagači će nam ujedno pokazati i tehnološka poboljšanja koja se odnose na veličinu i težinu gadgeta, bolju sliku, preciznije praćenje glave, dugotrajnije baterije, latenciju, 3D mapiranje i druge značajke, dok se istovremeno očekuju i novi softverski proizvodi poput VR i AR filmova, igara, poslovnih i znanstvenih aplikacija.

ALLie_VR_Cardboard

Jedan veliki dio CES 2016 sajma biti će posvećen pametnoj i čistoj autoindustriji, što uključuje autonomne električne aute, sustave za gestualno upravljanje, poboljšanja u senzorskoj tehnologiji i dijagnostici, a svoje će proizvode i istraživanja predstaviti Audi, BMW, Chrysler, Hyundai, Mercedes, Toyota, Ford i drugi razvikani i nešto manje poznati proizvođači automobila.

BMW geste

Između ostaloga očekuje se da će svoje nove potpuno električne automobile predstaviti Chevrolet i Volkswagen, dok bi Ford mogao pokazati autonomne automobile s Googleovim "mozgom".

Mada nas svijet dronova u posljednjih nekoliko godina već pomalo zamara, male bespilotne letjelice će na ovogodišnjem sajmu još više zvrndati naokolo, a proizvođači će nas nastojati uvjeriti o mnogim benefitima koje donose, mada se u posljednje vrijeme sve više stvara negativna klima u vezi korištenja dronova za narušavanje privatnosti i terorizam.

Nakon dronova opremljenih 4K kamerama i onih koji vam stanu u dlan, ove godine dolaze novi s vrlo naprednim senzorima za praćenje okoliša, te pametnim algoritmima koji automatski izbjegavaju let u zabranjenim područjima, te uvelike olakšavaju upravljanje i navigaciju, o čemu govori ovaj video. 

Osim poznatih imena, svoj bi dron trebala pokazati i tvrtka Lilly Robotics, koji vas prati prema bluetooth signalu, snima video i fotografije, te može poletjeti nakon što ga doslovce bacite u zrak, za razliku od većine dronova koji uzlijeću sa zemlje.

lilydrone

Pametni domovi će i ove godine nastojati uvjeriti sve posjetitelje sajma da bi svoje kuće i stanove trebali osuvremeniti gadgetima koji su kompatibilni s Google Nest Learning termostatom, Apple HomeKitom, Winkom i Threadom, čime se nastoji poništiti fragmentiranost smart home proizvoda i omogućiti da različite platforme međusobno surađuju. Među izlagačima se u tom segmentu očekuju Samsung, LG, Sony, Panasonic, pa čak i proizvođač "stakla" Corning, na što nas upućuje ovaj video. 

Pametni satovi i nosivi gadgeti se još uvijek nisu previše udomaćili u našim krajevima, no na "trulom zapadu" su već odavno postali trend, pa će na ovogodišnjem CES-u puno prostora biti posvećeno upravo tim proizvodima, koji bi trebali biti obogaćeni novim senzorima, fitness trackerima, monitorima zdravstvenog stanja, te poboljšanim sustavima notifikacija i sustavima za "stalnu povezivost".

Google patents a new wearable that can draw blood without needles

Kao što možete vidjeti u ovom videu, osim brojnih novih funkcionalnosti, ti će gadgeti donijeti i poboljšanja u dizajnu, kako bi se tehnologija i fashion još bolje "sljubili". Pored Samsunga, Applea (možda), Pebblea, LG-a, Sonya, Mistfita, Fitbita, Motorole, Huaweia i drugih popularnih brandova, svoje će proizvode pokazati i manja imena kao što su Slendertone, GymWatch, Vert i TipTalk. 

Organizatori CES-a najavljuju da će ovogodišnji sajam biti "podebljan" i velikim brojem gadgeta, tehnologija i proizvoda koji se namijenjeni našem zdravlju, o čemu govori ovaj video. 

Osim trackera za praćenje vitalnih funkcija proizvođači će pokazati i nova tehnološka rješenja u domeni visokotehnoloških pomagala za kronične bolesnike i invalide.

Robotic wearables will enable the blind to “see” with their hands

Stoga će se tu pojaviti razni zanimljivi proizvodi i gadgeti, poput recimo pametne rukavice Raphael tvtke Neofect koja pomaže bolesnicima u oporavku nakon moždanog udara ili senzorskog sustava koji slijepim osobama omoguće da "vide dodirom".

Smart glove speeds up the rehab process for stroke patients

Ove godine sajam će biti dobrim dijelom i u znaku 3D printanja, pa se očekuju stari i novi igrači koji će pokazati i demonstrirati svoje nove 3D printere, robote građevinare, te tehnologije koje omogućuju kombiniranje više vrsta materijala, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Stoga se očekuje da bi nam ovogodišnji proizvodi mogli demonstrirati da se tom tehnologijom može izrađivati doista sve, od igle do aviona, od prozora do kuće, od ortopedskog pomagala do ljudskog organa i to pomoću anorganskih ili organskih materijala.

Dakako, CES 2015 će biti i dobra prilika znanstvenim timovima koji žele komercijalizirati svoje projekte, pa se tako očekuju i zanimljivi startupi koji predstavljaju spinoffove sveučilišnih timova.

Oni će predstaviti tehnološka rješenja koja se iz znanstvenih laboratorija sele u proizvodne pogone, te su vrlo blizu primjenjivosti u našim gadgetima, domovima i poslovnom okruženju. Među njima se očekuje MIT-ev tim koji bi trebao predstaviti sustav za rendgensko snimanje (X-ray vision) koji bi se mogao prodavati za samo 300 dolara i time omogućiti korištenje ove tehnologije malim industrijama i zdravstvenoj skrbi u siromašnim zemljama trećeg svijeta.

X-ray vision a reality for $300

Ukratko rečeno, nova tehnološka konzumerska 2016. godina započinje na najuzbudljiviji mogući način, a sve što ovom prilikom stigne u Vegas, neće ostati u Vegasu, već će ubrzo stići u naše ruke.

Ako želite biti još više informirani o predstojećem CES 2016 sajmu, predlažemo vam da osim praćenja našeg portala Vidi.hr, preuzmete i CES mobilne aplikacije za Android i iOS kako biste u svakom trenutku bili informirani o novim tehnološkim trendovima.  

Izvori: CES 2016, CES Facebook, CES YouTube Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->