Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Solarni panel od trulog povrća
Članak
Objavljeno: 28.11.2020. 12:55

Aureus 

VIDEO: Solarni panel od trulog povrća

Inženjer razvio fluoroscentne ploče od recikliranog otpada voća i povrća koje mogu konvertirati UV svjetlost za dobivanje sunčeve energije.

VIDEO: Solarni panel od trulog povrća

Filipinski inženjer i student Carvey Ehren Maigue, sa sveučilišta Mapua University u Manili, osvojio je prestižnu nagradu James Dyson Award 2020 za održivost, svojom fluoroscentnom pločom za prikupljanje sunčeve energije koju je izradio od otpada voća i povrća.

Njegov projekt pod nazivom Aureus, odnosi se na novi savitljivi i izdržljivi materijal izrađen od organskih luminiscentnih spojeva iz voća i povrća koji pretvara UV svjetlo u vidljivo svjetlo koje potom omogućuje prikupljanje sunčeve energije solarnim panelima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ta inovacija za čiju promociju i marketing je Maigue osvojio nagradu u visini od 30.000 britanskih funti, nastala je kada je filipinski inženjer spoznao da se čak i u tamnim sivim danima bez sunčevog sjaja, UV svjetlo probija do nas, pa ga se stoga može konvertirati u vidljivo svjetlo koje omogućuje dobivanje sunčeve energije. 

Njegove fluoroscentne ploče bi u tome mogle imati veliku ulogu, pa inovator vidi primjenu Aureusa u vertikalnim solarnim farmama koje će stvarati sunčevu energiju uz vrlo male troškove proizvodnje. 

"Konvencionalne sunčeve ploče ne mogu apsorbirati UV svjetlo, a moja inovacija nudi rješenje upravo za to", navodi Maigue, koga je posebno pohvalio i  sir. James Dyson, najbogatiji Britanac i utemeljitelj nagrade koja se zove po njemu.

"Vidim veliki potencijal u Carveyevoj tehnologiji za stvaranje čiste obnovljive energije", kaže poduzetnik koji je u svijetu najpoznatiji po svojim high-end usisivačima, koji dodatnu dobrobit projekta vidi u zbrinjavanju organskog otpada i smanjenja stakleničkog plina CO2.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->