Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Najučinkovitiji elektrolizator na svijetu
Članak
Objavljeno: 13.05.2024. 17:56

Hysata 

VIDEO: Najučinkovitiji elektrolizator na svijetu

Hysata tvrdi da je njezin elektrolizator s kapilarnim napajanjem najučinkovitiji na svijetu i koristi oko 20% manje energije za proizvodnju vodika.

VIDEO: Najučinkovitiji elektrolizator na svijetu

Mnogi znanstvenici se danas slažu da je vodik gorivo budućnost jer ne stvara štetne emisije, a jedini nusproizvod je obična voda.

Dok je korištenje vodika u gorivim ćelijama i drugim sustavima prilično zeleno, proizvodnja samog vodika nije toliko učinkovita pa se diljem svijeta razvijaju nove metode i tehnologije za prikupljanje vodika, a većina od njih se temelji na nečemu što smo svi učili u osnovnoj školi, elektrolizi vode.

Kako bi učinkovitost u proizvodnji vodika elektrolizom bila dovoljno velika, potrebno je voditi računa da energija koja se utroši za taj proces nije prevelika i da po mogućnosti dođe iz obnovljivih izvora, ali je važno imati i učinkovit elektrolizator koji će trošiti manje energije.

Tvrtka Hysata iz Novog Južnog Walesa u Australiji, obećava najjeftiniji vodik na svijetu, zahvaljujući svojem novom uređaju koji razdvaja vodu u H2 i O2 s 95% učinkovitosti, oko 20% više od najboljih konvencionalnih elektrolizatora. Tvrtka je upravo prikupila 111 milijuna američkih dolara investicija za povećanje proizvodnje.

Hysatin kapilarno napajani elektrolizator pri 95% učinkovitosti koristi samo 41,5 kWh energije za stvaranje kilograma vodika, smanjujući operativne troškove za proizvođače vodika, dok je istovremeno jeftiniji za instalaciju i rad, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Hysata kaže da je ključni cilj dizajna bio eliminirati mjehuriće plinova vodika i kisika u tekućini elektrolita između anode i katode. Mjehurići nisu vodljivi i mogu se zalijepiti za površinu elektroda, što znači da je manji dio elektrode izložen elektrolitu. Ovo dodaje otpor sustavu i objašnjava velik dio energije koja se gubi.

hysata2

Hysatin dizajn zadržava elektrolit na dnu uređaja i omogućuje njegovo izvlačenje kroz porozni, hidrofilni separator između elektroda. Svaka elektroda ima izravan kontakt s elektrolitom s unutarnje strane, te suhu komoru s vanjske strane. 

Kako voda dolazi uz tu cijev i razdvaja se, otpor je uvelike smanjen, a kapilarno djelovanje povlači više vode u središnji separator bez potrebe za bilo kakvom pumpom, a ukupna učinkovitost bilježi veliki skok.

Hysata_Series_B_announcement-qnvhtv5700zocepeyzqwmn1yvllgyot3imm6woueeo

 

U svakom slučaju, zeleni vodik će se proizvoditi korištenjem obnovljive energije, a Hysatina tehnologija će osigurati da se u procesu gubi minimalna moguća obnovljiva energija. 

Hysata će iskoristiti sredstva za proširenje proizvodnih kapaciteta u svom proizvodnom pogonu uz plažu u Wollongongu, Novi Južni Wales i daljnji razvoj svoje tehnologije, dok se usredotočuje na postizanje proizvodnje u gigavatnim razmjerima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->