Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Leteća hitna pomoć budućnosti
Članak
Objavljeno: 14.09.2023. 12:39

Jump Aero 

VIDEO: Leteća hitna pomoć budućnosti

JA1 Pulse eVTOL letjelica će dovesti djelatnika hitne službe na mjesto događaja koji će pružiti prvu pomoć pacijentu.

VIDEO: Leteća hitna pomoć budućnosti

Tvrtka Jump Aero predstavila je svoju A1 Pulse letjelicu s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL) koja prevozi jednog putnika (pilota), a namijenjena je dovođenju djelatnika na mjesta hitnih medicinskih intervencija., kao što možete pogledati u ovom videu.

Kada je na tlu, letjelica sjedi s nosom i osam električnih propelera okrenutih prema gore. Polijeće okomito poput helikoptera, ali se naginje bočno u vodoravnu orijentaciju nakon što dosegne visinu krstarenja. Strukturni elementi između podupirača tada služe kao dvokrilna krila, omogućujući brži, učinkovitiji let prema naprijed nego što bi to bilo moguće s dizajnom tipa helikoptera ili višerotora.

Jedan putnik (koji je i pilot i djelatnik hitne pomoći) nalazi se u stojećem položaju kada je Pulse na tlu i u ležećem položaju kada se zrakoplov nagne prema naprijed. U oba položaja, može gledati naprijed i dolje kroz prozore u nosu i trbuhu vozila.

Pojednostavljene kontrole leta znače da opsežna obuka nije potrebna, a navodno ne postoji niti jedna točka na eVTOL-u koja bi uzrokovala katastrofalan kvar u slučaju kvara. Međutim, ako Pulse ne može ostati u zraku iz bilo kojeg razloga, može aktivirati padobran koji će ga sigurno prizemljiti.

Zrakoplov ima najveću brzinu od 250 čvorova (463 km/h), maksimalnu nosivost pilota/opreme od 150 kg i može se rasporediti u manje od 60 sekundi te bi trebao moći doseći bilo koju lokaciju unutar radijusa od 50 km za manje od osam minuta.

Jump Aero

Pulse će moći sletjeti na nagibe do 10 stupnjeva, te se prevoziti na stražnjoj strani kamiona s ravnom platformom bez ikakvog rastavljanja. Svaki od njegovih osam motora napajat će zasebna baterija od 11 kWh, a sve se mogu puniti istovremeno putem jednog priključka.

Budući da zrakoplov ne može prevoziti pacijente, nije namijenjen zamijeni tradicionalnih kola hitne pomoći. Umjesto toga, ideja je da kada operater hitne službe primi poziv u kojem je potrebna napredna podrška životu, on će poslati i hitnu pomoć i Pulse.

Zrakoplov će vjerojatno stići do pacijentove gradske ili ruralne lokacije mnogo ranije, a tada će pilot početi raditi s ugrađenom opremom za spašavanje života kao što su defibrilator, automatizirani CPR stroj i opskrba kisikom. Kada hitna pomoć stigne, njena ekipa će preuzeti pacijenta, oslobađajući Pulse za druge pozive.

Prema Jump Aeru, tvrtka Falck Ambulance Services je prvi komercijalni klijent koji je naručio zrakoplov. Iako u ovom trenutku nisu objavljeni detalji o narudžbi, Falck sa sjedištem u Danskoj je međunarodni operater hitne pomoći, koji pruža usluge hitne pomoći klijentima u 15 zemalja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Jump Aero JA1 Pulse
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->