Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Jabuka levitira i vrti se dok ne eksplodira
Članak
Objavljeno: 30.11.2020. 12:13

Slow Mo Guys 

VIDEO: Jabuka levitira i vrti se dok ne eksplodira

Ekipa poznatih YouTubera koja voli snimati usporene video snimke pomoću ultrabrzih kamera demonstirala je Coanda efekt.

VIDEO: Jabuka levitira i vrti se dok ne eksplodira

Coanda efekt je tendencija mlaza fluida da prati konturu zakrivljene površine u blizini te površine. Kako bi demostrirao Coanda efekt na djelu, YouTuber Gavin Free s kanala Slow Mo Guys odlučio je koristiti kompresor zraka s tlakom od 1034 kilopaskala na običnoj jabuci.

Nakon što je zavrtio jabuku ona je levitirala na mlazu zraka i započela se vrtjeti sve jače, sve dok nije doslovce eksplodirala, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kako se mlaz zraka odbijao od jedne strane jabuke, stvorio je područje niskog tlaka između zraka i zakrivljene površine. To područje niskog tlaka omogućuje protoku zraka da prati zakrivljenost jabuke, a dok zakrivljena površina jabuke vrši silu na zrak, zrak vrši jednaku i suprotnu silu prema gore na jabuku.

Taj efekt uzrokuje da jabuka levitira na mlazu zraka dok se rapidno vrti i povećava brzinu vrtnje sve dok se ne raspadne.

Gavin je raspadanje jabuke htio snimiti Phantom kamerom koja može snimati u 1.000 fps, no eksplozija je bila prebrza za nju, pa je posudio još bržu i snimio videu u 28.500 fps.

Zahvaljujući ultrabrzoj kameri ustanovio je da jabuka u najvećoj brzini prije raspadanja napravi punu rotaciju u 9,1 milisekundi, što iznosi 109 rotacija u sekundi, odnosno 6.565 RPM.

Vjerujemo da bi ovaj eksperiment mogao biti jako zabavan učenicima i studentima u našim školama i fakultetima, pa predlažemo profesorima fizike da ga uvedu u praktičnu nastavu, samo neka osiguraju pregače i štitnike za glavu kako nekoga jabuka ne bi ozlijedila.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->