Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Legendarni F-16 pretvoren u bespilotnu letjelicu
Članak
Objavljeno: 24.09.2013. 15:26

Boeing 

VIDEO: Legendarni F-16 pretvoren u bespilotnu letjelicu

Jedan od najpoznatijih borbenih zrakoplova na svijetu doživio je značajnu nadogradnju, a u njemu neće sjediti pilot.  

VIDEO: Legendarni F-16 pretvoren u bespilotnu letjelicu

Legendarni F-16 Fighting Falcon predstavlja jedan od najboljih i najpouzdanijih lovačkih višenamjenskih zrakoplova svih vremena. Pored toga, ovaj lovac koji su proizvele tvrtke Lockheed Martin i General Dynamics poznat je po tome što ga vojska SAD-a ne čuva isključivo za svoje potrebe, već predstavlja i jedan od najunosnijih izvoznih proizvoda.

Mada se više ne proizvodi za potrebe Američkog ratnog zrakoplovstva, već isključivo za izvoz, u svijetu ga koristi 24 zemalja, a među državama koje razmatraju njegovu nabavu nalazi se i Hrvatska.

f16b

Američka vojska nedavno je zadužila tvrtku Boeing da izvrši veliku modifikaciju lovca, odnosno da ga pretvori u bespilotnu letjelicu, tzv. "drone", koji će u početku služiti za trening mladih pilota pri vježbanju zračnih duela, a ukoliko se pokaže uspješnim mogao bi se koristiti i u borbene svrhe pored postojećih bespilotnih letjelica.

Zrakoplovom upravljaju dva pilota sa zemlje, a F-16 je sada preimenovan u ime QF-16. Američka vojska je od Boeinga naručila 16 modificiranih letjelica koje će se koristiti u trenažnom procesu u Tyndall Air Force bazi na Floridi.

Ako sanjate o karijeri pilota borbenog zrakoplova, požurite, jer bi uskoro svi piloti mogli biti zamijenjeni bespilotnim upravljačkim sustavima i robotima.  

Izvor: Boeing

VIDEO: Bespilotni F-16

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam