Nalazite se
  • Pop Tech
  • Pametni semafori u Londonu biciklistima pale zeleno
Članak
Objavljeno: 05.06.2015. 14:51

TfL 

Pametni semafori u Londonu biciklistima pale zeleno 

Javni transport Londona započeo pilot projekt pametnih semafora za bicikliste.

Pametni semafori u Londonu biciklistima pale zeleno

Svi koji se svakodnevno ili povremeno vozimo na dva kotača pogonom svojih nožnih mišića, dobro znamo s kakvim se sve problemima suočavaju biciklisti u našim gradovima.

Osim kroničnog nedostatka biciklističkih staza i standardne netolerancije vozača automobila, u našim gradovima nema nikakve signalizacije koja bi bila namijenjena isključivo biciklistima. Stoga biciklist, čak i kada se nalazi na biciklističkoj stazi, prema zakonu mora dijeliti pješački prijelaz i semafor s pješacima, pa čak i sići s bicikla, jer samo na kolniku dobiva status vozila u prometu.

U Londonu je kultura biciklizma, ali i tolerancije prema njima znatno veća nego kod nas, pa nas ne čudi što je ovih dana tamo započeo pilot projekt testiranja pametnih semafora za bicikliste. Ti semafori koje u ulici Cable Street testira Londonski javni prijevoz (TfL), u stanju su detektirati nailazak grupe biciklista, te shodno tome držati zeleno svjetlo upaljenim duže nego što je uobičajeno, dakako ako je to moguće prema ostalim uvjetima i događanjima u prometu.

Kako bi omogućili ovo, pametni semafori koriste dva sustava, jedan radarski, te drugi koji se temelji na termalnim kamerama, uz čiju pomoć prepoznaju bicikliste, te potom prilagođavaju rad semafora na navedeni način, kako bi se omogućio svojevrsni biciklistički "pametni zeleni val".

Ukoliko se testovi pokažu uspješnim, u planu je da se ti semafori integriraju u SCOOT sustav koji u čitavom Londonu konstantno prati tijek prometa i optimizira rad semafora.

Na žalost, ovo je za Hrvatsku znanstvena fantastika na razini Zvjezdanih staza, no vjerujemo barem da će se napokon početi ozbiljnije širiti biciklističke staze, jer je to jedan od glavnih prometnih elemenata koji čine moderne svjetske metropole.

Izvor: TfL

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam