Nalazite se
  • Pop Tech
  • Northrop Grumman testira prvi stadij nove nuklearne rakete
Članak
Objavljeno: 08.03.2023. 09:17

Sentinel 

Northrop Grumman testira prvi stadij nove nuklearne rakete

Dovršena je prva faza statičkog paljenja raketnog motora za balistički interkontinentalni projektil LGM-35A Sentinel.

Northrop Grumman testira prvi stadij nove nuklearne rakete

U trenucima kada Putin svako malo prijeti svijetu nuklearnim oružjem, SAD oživljava svoj program nuklearnog naoružanja razvojem rakete LGM-35A Sentinel koja će zamijeniti nuklearni intekontinentalni balistički projektil Minuteman III.

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća strateška obrana Sjedinjenih Država ovisila je o nuklearnom programu koji se sastoji od teških bombardera, podmornica s balističkim projektilima i kopnenih interkontinentalnih balističkih raketnih projektila s ​​nuklearnim bojevim glavama.

Od 1970. godine kopneni interkontinentalni arsenal sastojao se od nekih 450 projektila Minuteman III smještenih u podzemnim bunkerima u središtu kontinentalnih Sjedinjenih Država. Iako su održavani i nadograđivani tijekom godina, približavaju se kraju svog radnog vijeka i postupno će se ukinuti u korist Sentinela, koji će biti smješten u obnovljenim silosima Minutemana III.

Sentinel

Sentinel je dizajniran tako da zahtijeva manje operativnog osoblja nego Minuteman III, manje održavanja i da bude jeftiniji s 50-godišnjim operativnim proračunom od 264 milijarde američkih dolara.

Trostupanjski projektil nosit će bojevu glavu W87-0 od 300 kilotona, a osnovni dizajn Sentinela je modularan sa softverom otvorene arhitekture, što će znatno olakšati održavanje i nadogradnje.

Statički test paljenja prvog stupnja raketnog motora proveden je u Northropovom postrojenju u Promontoryju, Utah. Preliminarni nalazi pokazuju da je motor radio u očekivanom trajanju i unutar predviđenih radnih parametara.

Kada kompletna raketa bude sastavljena, testirat će se u bazi zrakoplovnih snaga Hill u Utahu i u bazi svemirskih snaga Vandenberg (VSFB) u Kaliforniji.

Očito je da zveckanju oružjem masovnog uništenja nažalost i dalje nema kraja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->