Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.04.2012. 12:46

Obnovljiva energija 

Leteće vjetroturbine

Na pitanje što leti na visini od 300 metara i prikuplja energiju nikada ne biste rekli vjetroturbina.

Leteće vjetroturbine

Pored solarnih elektrana, vjetroelektrane su jedna od tehnologija za stvaranje čiste električne energije u koje ulažemo puno nade za skoru budućnost.

Isto kao što solarne elektrane nisu previše efikasne u područjima gdje nema puno sunca, tako i vjetroelektrane danas imaju smisla samo ako se postavljaju u vjetrovitim područjima.

vjetroturbina

Izum tvrtke Altaeros Energies, koju je osnovalo poznato Sveučilište MIT (Massachusetts Institute of Technology), mogao bi učiniti mnogo za šire rasprostiranje vjetrolektrana, odnosno za isplativost njihovog uvođenja u područjima koja nisu previše vjetrovita.

Ideja je prilično zanimljiva i temelji se na činjenici da su vjetrovi na većim visinama jači nego u nizinama, što zbog nepostojanja prepreka poput okolnih brda i građevina, što zbog činjenice da su na visinama od 100 i više metara zračne struje jače. To vjerojatno zna svatko tko stanuje u nekom neboderu i nije potrebno previše znanstveno elaborirati.

Altaeros se vođen tim spoznajama prije nekoliko godina odlučio na razvoj vjetroturbina koje će lebdjeti na visini od 300 metara iznad zemlje pomoću specijalno dizajniranog balona na helij i time proizvoditi dvostruko više energije od onih postavljenih na posebnim stupovima-nosačima.

Ovih su dana prikazali prvi prototip takve vjetroturbine u pravoj veličini, te se nadaju kako će vrlo brzo doći do komercijalnih inačica koje će se naći na tržištima širom svijeta.

Njihova prva Airborne Wind turbina (AWT) je postavljena u zrak iznad Loring Commerce centra u Limestoneu, Maine, te je demonstrirala kako vjetrovi na visini od 300 metara mogu biti i do 5 puta jači, što u konačnici omogućuje dobivanje 65% više električne energije, a postavljanje čitavog sustava omogućuje puštanje u rad vjetroelektrane u roku od nekoliko dana, umjesto više tjedana, kao što je to slučaj s klasičnim vjetroturbinama fiksiranim na stupovima.

Pored svega toga, utjecaj ove vjetroturbine na okoliš i razinu buke je daleko manji, a prvu komercijalnu svrhu će naći zamjenom generatora na fosilna goriva u industrijskim postrojenjima, vojnim sustavima i ruralnim područjima.

"Ovime smo dokazali kako zahvaljujući novim čvrstim i nezapaljivim materijalima možemo podići vjetroturbinu u balonu na helij na visinu gdje može iskoristiti snažnije vjetrove, a za njezino instaliranje je dovoljna platforma koja se može postaviti u običan brodski kontejner", kaže Ben Glass, izumitelj AWT-a i glavni izvršni šef tvrtke Altaeros.

U samoj vjtroturbini se nalazi sustav koji pretvara energiju vjetra u struju, koja potom čvrstim kabelima dolazi na zemlju, gdje se potom dalje distribuira ili pohranjuje prema potrebi.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->