Nalazite se
  • Pop Tech
  • Internet Archive digitalizira ploče od 78 okretaja
Članak
Objavljeno: 27.04.2021. 11:25

Great 78 Project 

Internet Archive digitalizira ploče od 78 okretaja

U projektu se već nalazi više od 250 tisuća digitaliziranih ploča na 78 okretaja, a NSK nudi i Hrvatske ploče.

Internet Archive digitalizira ploče od 78 okretaja

Krajem 19. stoljeća na tržištu su se pojavile prve gramofonske ploče od 78 okretaja u minuti, koje predstavljaju prve zvučne glazbene zapise u povijesti i otkrivaju nam puno o vremenu i ljudima iz tih dana na prijelazu između 19. i 20. stoljeća. Jasno je da ta glazbena riznica predstavlja važnu povijesnu i muzikološku građu, pa se mnoge institucije u svijetu, ali i u Hrvatskoj, trude sve to digitalizirati i pohraniti na sigurno.

Jedan od najvećih digitalizatora starih ploča je neprofitna organizacija Internet Archive, koja sadrži na milijune digitaliziranih knjiga, filmova, softvera, video igara, web stranica i glazbe.

Kako bi nam pokazao kako se digitaliziraju stare ploče od 78 okretaja, Internet Archive je objavio video na Twitteru u kojem možete vidjeti sve faze presnimavanja starih ploča u okviru projekta pod nazivom Great 78 Project, razvijen uz pomoć tvrtke George Blood, L.P., koji je od pokretanja 2016. godine do danas već prikupio i digitalizirao više od 250.000 starih 78 vinila.

Svaka ploča prolazi posebnu tehniku čišćenja, pranje destiliranom vodom i usisavanje prljavštine i vlage vakuumom. Nakon toga se ploče i naljepnice na njima fotografiraju te prepisuju tekstovi sa svim podacima.

78

Obzirom da sve ploče od 78 okretaja nemaju standardizirane utore, neće zvučati isto na jednom gramofonu pa je Internet Archive izradio gramofon s 4 različite zvučnice od kojih svaka ima drugačiju iglu. Na taj način moguće je preuzeti i slušati svaku inačicu pjesme zasebno, a za svaku se dodjeljuje druga oznaka.

U svakom slučaju preporučamo vam da odete na ovu poveznicu i počnete pretraživati što se sve nudi, samo vas moramo upozoriti da ćete se vrlo lako "pogubiti", pa to radite samo kada imate dovoljno slobodnog vremena na raspolaganju.

Hrvatske ploče od 78 okretaja

Hrvatska Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu također prikuplja i digitalizira ploče od 78 okretaja koje su nastale na našim prostorima, pa u kolekciji pod nazivom Zvuci prošlosti možete poslušati veliki broj pjesama, među kojima su najzanimljivije one iz 1900. godine.

Zvuci prošlosti

Naša preporuka za početak slušanja je pjesma "Aci je sve smešno" koju izvodi Aleksandar Binički, poznati zagrebački pjevač, redatelj, kazališni i filmski glumac, rođen u Beogradu, poznat po pseudonimu Aca Binički, koji je najveću popularnost u Hrvatskoj ostvario između dva svjetska rata.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->