Nalazite se
  • Pop Tech
  • Bell razvija napredne koncepte za HSVTOL letjelice
Članak
Objavljeno: 04.08.2021. 10:49

Bell 

Bell razvija napredne koncepte za HSVTOL letjelice

Bell je predstavio svoje najnovije koncepte dizajna za sljedeću generaciju vojnih letjelica s rotorima koji će koristiti tehnologiju brzog okomitog polijetanja i slijetanja (HSVTOL).

Bell razvija napredne koncepte za HSVTOL letjelice

U svibnju 2021. godine istraživački laboratorij američkih zračnih snaga (AFRL) potpisao je ugovor s Bellom o provođenju istraživanja u razvoju vojnih zrakoplova s ​​mogućnostima brzog okomitog polijetanja i slijetanja HSVTOL (High-Speed Vertical Take-Off and Landing). Tada nisu objavljeni detalji o tome što je to uključivalo, ali sada je Bell malo rasvijetlio projekt.

Na temelju objavljene slike (gore) i patenta koji je prijavio Bell, novi koncepti zrakoplova funkcioniraju slično kao Bell Boeing V-22 Osprey letjelice s nagibnim rotorima. Za razliku od Ospreya koji rotira svoje pogonske gondole s rotorima iz okomite u vodoravnu poziciju u različitim načinima leta za transformaciju iz helikoptera u zrakoplov propelerac, novi koncept omogućuje prelazak na mlazni pogon u vodoravnom letu.

Prema Bellu, nova konfiguracija će moći krstariti brzinama većim od 740 km/h, moći će poletjeti i sletjeti bez konvencionalne piste i može se skalirati za ispunjavanje posebnih misija s bruto težinama od 1.800 do 45.000 kg. Objavljena slika također sugerira da koncepti uključuju mogućnosti stealth leta i da nude konfiguracije s posadom i bez posade.

Za sada još nisu objavili nikakve detalje niti video animacije novih letjelica pa možemo samo zamisliti da će uzlijetati vertikalno velikom brzinom kao da se lansiraju, a potom izuzetno brzo promijeniti način leta u konfiguraciju mlažnjaka, znatno brže nego što je to slučaj s postojećim zrakoplovima koji imaju mogućnost vertikalnog uzlijetanja poput Harriera.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Bell HSVTOL
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->