Nalazite se
  • Pop Tech
  • AI startup iza Stable Diffusiona testira generativni video
Članak
Objavljeno: 22.11.2023. 12:51

Stable Video Diffusion 

AI startup iza Stable Diffusiona testira generativni video

Iz jedne fotografije i tekstualnog unosa AI sustav trenutno može generirati kratki video u trajanju od nekoliko sekundi.

AI startup iza Stable Diffusiona testira generativni video

Stability AI, startup koji je razvio umjetnu inteligenciju Stable Diffusion koja može kreirati slike iz tekstualnih unosa, sada testira novu značajku pod nazivom Stable Video Diffusion, koja omogućuje kreiranje kratkih video isječaka.

To znači da ćete uskoro moći tekstom zatražiti da vam kreira sliku astronauta na Mjesecu, a potom reći da želite astronauta koji hoda na Mjesecu, nakon čega ćete dobiti kratki video u trajanju od 3-4 sekunde sastavljen s do 25 sličica, kao što možete vidjeti u ovom videu.

StabilityAI naglašava da je ovo eksperiment koji služi samo za istraživačke svrhe, kao i da u sadašnjem obliku ima neke nedostatke, pa primjerice, generira relativno kratak video (manje od 4 sekunde), nedostaje mu savršeni fotorealizam, ne može pokretati kameru osim sporog pomicanja, nema kontrolu teksta, ne može generirati čitljiv tekst i može ne generirati ljude i lica ispravno.

Također navode da je umjetna inteligencija trenirana na skupu podataka od milijun videozapisa, a potom fino podešena na manjem skupu podataka.

Obzirom da je nedavno Getty Images tužio tvrtku zbog korištenja njegovih fotografija u obuci AI modela za kreiranje slika, Stability AI je sada jako pažljiv oko podrijetla materijala koje koristi u obuci.

Koliko god ovo predstavlja potencijal za jednostavno stvaranje video sadžaja, što bi se moglo koristiti u brojnim primjenama, od izrade autorskih filmova do kreiranja video reklama, postoji velika bojazan da će takav alat biti pogodan i za zlouporabu poput stvaranja deepfake videa i kršenja autorskih prava.

Više detalja o Stable Video Diffusionu možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Stability AI
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->