Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.01.2021. 12:24

Signal 

Zašto Elon Musk preporuča Signal

Komunikacijska platforma Signal postala je jako popularna, a koristi je i šef Tesle i SpaceX-a.

Zašto Elon Musk preporuča Signal

Mnogi proizvođači chat aplikacija nastojali su iskoristiti promjenu pravila o privatnosti koje je uveo Facebook/WhatsApp, kako bi nagovorili korisnike da prijeđu na njihova rješenja.

U posljednjih nekoliko dana, među tim aplikacijama je jako odskočio Signal, koji je postao najpopularnija besplatna aplikacija po preuzimanjima u Google Playu i App Storeu.

Ovih dana jedan od najvećih zagovaratelja Signala je postao Elon Musk, koji je na Twitter profilu objavio svojim pratiteljima (njih 42 milijuna), kako zbog promjene pravila WhatsAppa i traženja obaveznog pristanka na nove uvjete od strane Facebooka, preporučuje svima prelazak na Signal.

No pravi razlog zbog kojeg je signal u posljednjih tjedan dana postao jako popularan leži u nekim drugim stvarima. Naime, najveći bum Signala dolazi u SAD-u, nakon što su Facebook i Twitter blokirali račune Donalda Trumpa, pa su njegovi sljedbenici odlučili prijeći na druge platforme, među kojima im se nekako najviše dopada Signal Messenger, koji je u posljednjih tjedan dana preuzet čak 17,8 milijuna puta, što je strašan rast, obzirom da je aplikacija u vlasništvu neprofitne organizacije Signal Foundation prije toga ostvarivala u prosjeku oko 50 tisuća preuzimanja dnevno.

Bez obzira na veliki rast, Signal je još uvijek, kako to kažu Ameri, "underdog", jer je WhatsApp i dalje najpopularnija platforma s oko 2 milijarde mjesečnih korisnika, dok ih je Signal prikupio oko 20 milijuna.

Osim zbog Muska i Trumpovih fanova, Signal je veliki rast imao i u vrijeme Black Lives Matter prosvjeda prošlog ljeta, kada su ga javno počeli podupirati mnogi aktivisti i novinari, kojima se dopalo to što aplikacija poruke nikada ne pohranjuje na platformine servere i mogu se dekriptirarati isključivo na uređajima korisnika kojima su poslane.

Zanimljivo je da je Signal osnovao Brian Acton, koji je osnovao i WhatsApp. Nakon što je Facebook kupio WhatsApp, Acton je napustio tvrtku i osnovao neprofitnu organizaciju u okviru koje je razvio open-source enkripcijski protokol, koji je, da ironija bude veća, kasnije usvojio i WhatsApp.  

 Glavna prednost Signala u očuvanju privatnosti je u tome što je zaštita dovoljno dobra da u slučaju da sudovi zatraže podatke korisnika, mogu dobiti jedino informaciju o datumu kreiranja računa i datuma posljednje aktivnosti, što znači da nitko ne može doći do poruka i kontakata. 

U svakom slučaju, rekli bismo da je Signal poprilično ispolitiziran. Njegove usluge koriste sve političke opcije, lijeve, desne i umjerene, odnosno postaje sve popularniji među onima koji zbog političkih, legalnih, ali i ilegalnih razloga nastoje sačuvati svoje komunikacijske podatke pod svaku cijenu.

Je li doista toliko sigurniji od WhatsAppa, Vibera, Telegrama, Sessiona i sličnih aplikacija pokazat će budućnost.Vezani sadržaji
Ključne riječi Elon Musk signal WhatsApp
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->