Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.10.2011. 13:48

Wikipedia 

Talijanska Wikipedia "u štrajku"

Ako ste kojim slučajem pokušali nešto tražiti na talijanskoj stranici Wikipedije, mogli ste primijetiti kako ista nije u funkciji.

Talijanska Wikipedia "u štrajku"

Na naslovnoj stranici talijanske Wikipedije nalazi se obavijest kako je zajednica koja stoji iza njezinog izdanja na neodređeno vrijeme onemogućila pristup sadržajima, a postoji i mogućnost da će biti trajno izbrisani.

Stvar je o prijedlogu novog zakona DDL intercettazioni o kojem se raspravlja u talijanskom parlamentu, prema čijim se odredbama od svih web stranica zahtijeva da u roku od 48 sati objave ispravku bilo kojeg sadržaja ili navoda za koji netko smatra kako može naškoditi njegovom ugledu, a prijedlog predviđa i kaznu od 12.000 eura ukoliko se ispravka ne objavi.

"Obveza objavljivanja ispravaka na stranici, prema stavci 29 ovog zakona, bez prava na diskutiranje i provjeravanje tvrdnje neprihvatljiva je za slobodu i neovisnost Wikipedije", navodi se u službenom priopćenju na naslovnoj stranici.

Također se navodi kako nitko ne želi dovoditi u pitanje nečiji ugled i čast, ali će zbog ovog akta internet korisnici vjerojatno morati izbjegavati određene teme i ljude kako bi "izbjegli probleme".

"Mi želimo održati enciklopediju otvorenom i slobodnom, zato što su naši sadržaji vaši sadržaji. Wikipedia je već neutralna, zašto je neutralizirati?", piše u priopćenju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam