Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2022. 11:43

Twitter 

Rekordne pritužbe svjetskih vlada na Twitteru

Twitter je dobio rekordan broj zahtjeva za uklanjanje sadržaja od vlada širom svijeta.

Rekordne pritužbe svjetskih vlada na Twitteru

Twitter je objavio svoj godišnji izvještaj (transparency report) u kojem između ostaloga iznosi podatke o sadržajima za koje je dobio zahtjeve za uklanjanje od strane vlada brojnih država.

Tijekom prve polovice prošle godine od vladinih institucija je zaprimio 43.387 službenih zahtjeva za uklanjanje neprimjerenih sadržaja koji uključuju 196.387 korisničkih računa, što je najveći porast za 6 mjeseci od kada je započeo objavljivati "Transparency reports" izvještaje 2012. godine.

Jedna vlada je posebno bila aktivna u tome, a to su bili dužnosnici vlade Indonezije, odnosno tamošnjeg Ministarstva za komunikacije i informacijske tehnologije. Oni su označili 102.363 računa zbog objavljivanja seksualnih servisa i ilegalnih sadržaja za odrasle, a Twitter je akcije poduzeo protiv njih 18.570.

Twitter je također primijetio povećanje prijava iz Rusije, koje su upućivale na kršenje ruskih zakona o samoubojstvu, kao i na dječju pornografiju te informacije o web stranicama koje promoviraju korištenje droga.

Twitter ističe da 95% zahtjeva dolazi iz samo 5 država, odnosno Rusije, Japana, Turske, Indije i Južne Koreje.

Dakako, mnoštvo tih zahtjeva je više političke prirode, pa Twitter ne namjerava brisati sadržaje koji su političke i aktivističke prirode.

"Suočavamo se s izazovima bez presedana jer vlade diljem svijeta sve više pokušavaju intervenirati i ukloniti sadržaj. Ova prijetnja privatnosti i slobodi izražavanja duboko je zabrinjavajući trend koji zahtijeva našu punu pozornost", izjavila je potpredsjednica Twittera Sinead McSweeney.

Nije nam poznato je li i naša vlada zatražila brisanje nečijih postova i računa, recimo predsjednika države i obrnuto. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Twitter zahtjevi vlade
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->