Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.10.2023. 12:13

OpenAI 

OpenAI želi proizvoditi vlastite AI procesore

Prema nepotvrđenim informacijama proizvođač ChatGPT AI modela razmatra vlastitu proizvodnju čipova ili akviziciju nekog drugog proizvođača.

OpenAI želi proizvoditi vlastite AI procesore

Prema informaciji kojom raspolaže Reuters, tvrtka OpenAI koja stoji iza ChatGPT umjetne inteligencije, već se nalazi u pregovorima s nekim kompanijama koje bi za nju mogle proizvoditi procesore namijenjene radu s naprednom umjetnom inteligencijom.

Izvršni direktor tvrtke Sam Altman već se prije požalio na nedostatak naprednih procesora koji pokreću softver OpenAI-ja i "nevjerojatne " troškove povezane s radom hardvera potrebnog za pokretanje tvrtkinih AI proizvoda.

Najveći problem Altman vidi u nedostatak grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) jer u tome segmentu dominira Nvidia koja kontrolira više od 80% globalnog tržišta čipova najprikladnijih za pokretanje AI aplikacija.

Od 2020. godine OpenAI razvija svoje generativne tehnologije umjetne inteligencije na superračunalu koje je konstruirao Microsoft, koje koristi 10.000 Nvidijinih GPU-a.

Tvrtki je posebno skupo postalo održavanje rada ChatGPT-a, pa prema analizi Bernsteinove analitičarke Stacy Rasgon, svaki upit korisnika košta oko 4 centa, a ako upiti dosegnu samo desetinu od onih koje dobiva Google pretraživanje, OpenAI bi u startu trebao GPU-ova u vrijednosti od 48,1 milijarde dolara i oko 16 milijardi dolara godišnje da bi održao rad.

Iz tog razloga čini se vrlo logičnim potezom da OpenAI počne proizvoditi vlastite procesore, a za to bi mu najlakše bilo kupiti nekog proizvođača čipova koji bi ih proizvodio za njega.

Reuters tvrdi da je OpenAI već proveo duboke analize tvrtki proizvođača čipova i uskoro bi već krenuti u smjeru željene akvizicije, mada ovu informaciju za sada ne želi komentirati.

Meta je također najavila da radi na dizajnu vlastitih procesora potrebnih za rad Meta AI sustava. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi OpenAI ChatGPT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->