Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.11.2021. 16:22

Oceanix City 

Gradi se prvi plutajući grad na svijetu

Projekt se razvija uz potporu Ujedinjenih naroda i trebao bi pomoći u borbi protiv posljedica klimatskih promjena.

Gradi se prvi plutajući grad na svijetu

Prije dvije godine grupa inženjera, dizajnera, arhitekata i graditelja, predstavila je svoj projekt plutajućih gradova po nazivu Oceanix City na skupštini Ujedinjenih naroda, nakon čega je UN odlučio sudjelovati u razvoju koncepta.

Prvi grad na svijetu koji bi mogao dobiti ovakvo plutajuće naselje je južnokorejski Busan, koji se zainteresirao za projekt i želi da mu Oceanix predstavi detaljan koncept, kako bi do kraja 2025. godine na obali Južne Koreje mogao niknuti prvi plutajući grad u suradnji s UN Human Settlement Programom poznatom i kao UN-Habitat.

Kao i mnogi drugi obalni gradovi u svijetu, Busan se također nalazi pod prijetnjom podizanja razine mora pod utjecajem klimatskih promjena, a južnokorejske vlasti traže načine kako zaštititi priobalne zajednice od katastrofalnih poplava i tsunamija.

Oceanix City 1

Koncept plutajućeg grada se temelji na povezanim heksagonalnim plutajućim platformama usidrenim za morsko dno. Te platforme će biti poduprte vapnenačkim premazom koji je dva do tri puta tvrđi od betona, ali još uvijek plutajući. Materijal nastaje izlaganjem podvodnih minerala električnoj struji u čijoj prisutnosti s vremenom postaje jači i može se sam popraviti, što mu omogućuje da izdrži teške vremenske uvjete.

Osim što će štititi stanovnike od prirodnih katastrofa poput poplava, potresa i uragana do jačine 5, Oceanix City će biti i samoodrživ, što znači da će proizvoditi vlastitu energiju iz obnovljivih izvora sunca, hranu i pitku vodu.

Ispod platformi će se nalaziti kavezi za uzgoj ribe, rakova i školjaka, te akvaponski sustavi koji će koristiti otpad od riba za gnojidbu biljaka.

15_BIG_SFC_OceanixCity_Underwater-Night_Image-by-BIG-Bjarke-Ingels-Group-1

Plutajući grad je u cijelosti modularan, što znači da mu se veličina prema potrebi može povećavati novim heksagonalnim platformama, a gradnja prvog plutajućeg naselja za nekoliko desetaka tisuća stanovnika trebala bi trajati oko 3 godine uz troškove u visini od 200 milijuna dolara.

Prema izvještaju neprofitne organizacije Climate Central, najgori scenarij povećanja globalne prosječne temperature za 4 stupnja doveo bi do toga da najmanje 50 velikih svjetskih gradova izgubi svoja najnaseljenija područja u sljedećih 200 do 2.200 godina.

BIG_SFC_Oceanix-City_Image-by-BIG-Bjarke-Ingels-Group_50

UN-Habitat će tijekom gradnje prikupljati podatke koji bi mu trebali otkriti koliko je ovakva urbanizacija izvediva i isplativa, a Oceanix se trenutno nalazi u pregovorima s drugih svjetskih vlada koje zanima gradnja plutajućih gradova.

Sjećate li se filma Waterworld (Vodeni svijet) s Kevinom Costnerom? Je li to budućnost koja nas očekuje? 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->