Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.07.2020. 12:47

Eurostat 

Mladi Hrvati imaju najbolje digitalne vještine u Europi

Prema istraživanjima mladi u Hrvatskoj u dobi od 16 do 24 godine na vrhu su ljestvice digitalnih vještina u EU.

Mladi Hrvati imaju najbolje digitalne vještine u Europi

Kao što nam je dobro poznato, pandemija koronavirusa prilično je pogodila obrazovni sektor, pa su mladi u Hrvatskoj (i mnogim drugim dijelovima Europe i svijeta) mjesecima pohađali nastavu u školama i na fakultetima online, koristeći TV programe, softver za kolaboraciju i komunikacijske sustave koji su im omogućili praćenje predavanja, pisanje testova i polaganje ispita putem interneta.

Kako se čini, mladi u Hrvatskoj su se odlično prilagodili takvom školovanju "od doma", pa iako su bili pomalo razočarani zbog nemogućnosti druženja u fizičkim klupama, nastava nije patila, a jedan od glavnih faktora uspjeha je bilo njihovo dobro poznavanje digitalnih vještina, odnosno znanje o korištenju softverskih i komunikacijskih alata.

Da je tome doista tako, svjedoči istraživanje Eurostata, koje je mlade iz Hrvatske u dobi od 16 do 24 godine postavilo na sam vrh ljestvice država članica EU, po osnovnim i naprednim digitalnim vještinama u protekloj 2019. godini. Točnije rečeno, čak 97% mladih ispitanika iz Hrvatske usvojilo je sve osnovne i napredne digitalne vještine, što je više i od prosjeka u EU koji iznosi 80%.

Digital skills of young people

Eurostatovo istraživanje je obuhvatilo indikatore o usvajanje digitalnih vještina temeljem proučavanja aktivnosti koje su provodili pojedinci na internetu u 4 specifična područja - informacija, komunikacija, rješavanje problema i softver.

U malo starijoj dobi od 25 do 29 godina Hrvatska je također zauzela visoko treće mjesto s 92%, a ispred nje se nalaze samo Island i Finska.

Što se tiče dobne skupine od 35 do 44 godine, tu je situacija potpuno drugačija, pa je Hrvatska na dnu ljestvice sa samo 64% osoba koje su usvojile osnovne i napredne digitalne vještine, što znači da bismo u budućnosti možda trebali održavati radionice za tu dobnu skupinu na isti način kao što učimo djecu, jer je to radno najaktivniji dio populacije o kojem ovisi veliki dio ekonomske slike Hrvatske. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->