Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.09.2021. 15:35

EPAC1.0 RISC-V 

Hrvatski FER radi europski procesor

Uspješno su testirani europski čipovi na čijem razvoju sudjeluje Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Hrvatski FER radi europski procesor

European Processor Initiative (EPI), projekt s 28 partnera iz 10 europskih zemalja s ciljem postizanja neovisnosti Europske unije u tehnologiji HPC čipova i HPC infrastrukturi, objavio je kako su im isporučeni uzorci testnih čipova EPAC1.0 RISC-V, a početna ispitivanja njihova rada bila su uspješna.

Jedan od ključnih segmenata aktivnosti projekta je razvoj europskog intelektualnog vlasništva, procesora temeljenih na arhitekturi RISC-V, koji omogućuju energetski učinkovite i visokopropusne jezgre akceleratora pod nazivom EPAC (European Processor Accelerators).

Testni čip sadrži četiri jezgre za vektorsku obradu podataka (VPU) sastavljene od Avispado RISC-V jezgre (dizajn SemiDynamics) te jedinice za vektorsku obradu  koju su dizajnirali Barcelona Supercomputing Centar i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

Čip sadrži i Home Node i L2 predmemoriju (dizajn Chalmers i FORTH) i dva dodatna akceleratora: Stencil i Tensor akcelerator (STX) (dizajn Fraunhofer IIS, ITWM i ETH Zürich) te procesor promjenjive preciznosti (VRP) (dizajn CEA LIST).

EPAC_Pozdrav Svijete

Svi akceleratori povezani su vrlo brzom mrežom na čipu (NoC) i SERDES (dizajn EXTOLL).EPI će nastaviti razvijati i optimizirati različite IP blokove stvarajući EU HPC IP ekosustav i učiniti ga dostupnim industriji za stvaranje globalno konkurentnih budućih generacija HPC sustava.

EPAC testni čipovi (njih 143) izrađeni su tehnologijom male snage Globalfoundries 22FDX. Površine su 26,97 kvadratnih milimetara i raspolažu s 14 milijuna logičkih instanci (ekvivalentno 93M logičkih vrata), uključujući 991 memorijske instance. Pakirani su matricom FCBGA s 22x22 i imaju ciljanu frekvenciju od 1 GHz.

EPI je projekt u sklopu prve faze Okvirnog sporazuma o partnerstvu kojeg je konzorcij potpisao s Europskom komisijom. CIlj je osmisliti i implementirati strategiju za nove generacije europskih procesora male snage za ekstremno računarstvo visokih performansi, Big Data i brojne nove aplikacije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nedavno je najavila izradu Zakona o europskim čipovima, kojim bi veća samostalnost u izradi čipova postala ključnom sastavnicom digitalne strategije Europske unije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi FER procesor europski EPAC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->