Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.03.2012. 14:02

LTE 

Vipnet i Ericsson Nikola Tesla pustili u rad komercijalnu LTE mrežu

Samo nekoliko sati od priopćenja HT-a, stiglo i Vipnetovo o njihovoj LTE mreži.

Vipnet i Ericsson Nikola Tesla pustili u rad komercijalnu LTE mrežu

U priopćenju Vipneta koje nam je stiglo nekoliko sati nakon što smo objavili da je HT pokrenuo prvu komercijalnu 4G mrežu u Hrvatskoj, stoji kako su prvu LTE mrežu pokrenuli Vipnet i Ericsson Nikola Tesla (u suradnji). Doista je zanimljivo kako funkcionira ovo tržišno nadmetanje između Vipneta i HT-a, jer se ista stvar dogodila kada je svojevremeno započela ponoćna prodaja iPhonea 4S, koju su pokrenuli prvo jedni, a nakon kratkog vremena i drugi.

Iskreno rečeno, nama u medijima je vrlo nezgodno govoriti tko je prvi a tko drugi (i jedni i drugi tvrde isto), pa se možemo jedino voditi time tko nam je prvi poslao priopćenje.

No bez obzira na to, činjenica je kako je ovo vrlo dobra stvar za Hrvatsku, jer konkurencija uvijek najbolje dođe običnim korisnicima, prije svega se veselimo nadmetanjima sa snižavanjem cijena usluga.

"Iznimno me veseli što smo s našim dugogodišnjim pouzdanim partnerom Ericssonom Nikola Tesla nastavili razvoj industrije koja može na najbolji način unaprijediti i ubrzati razvoj hrvatskog gospodarstva. Vipnet je s uvođenjem LTE tehnologije u Hrvatsku još jednom potvrdio da je tehnološki predvodnik na domaćem telekom sektoru. Za Vip korisnike bežičnog interneta LTE tehnologija će donijeti višestruko veće brzine i kvalitetu prijenosa podataka, kao i mogućnosti za brojne multimedijske servise i korištenje zahtjevnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja" izjavio je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta povodom lansiranja LTE mreže.

Jedini problem s 4G/LTE mrežama je u tome što u Hrvatskoj još nema uređaja u ponudi koji je mogu koristiti, pa će u tim fantastičnim brzinama prijenosa podataka za sad moći uživati samo oni korisnici koji su ih nabavili u inozemstvu.

Naravno, vrlo je vjerojatno da će HT i Vip korisnicima uskoro ponuditi LTE uređaje, ako ne mobitele i tablete, onda barem "podatkovne stickove", jer bez njih nam ove mreže apsolutno ništa ne znače.  

Na kraju ćemo još dodati kako će i Vipnetov LTE raditi na frekvenciji od 1.800 MHz, što znači da će imati kratki domet u slabu pokrivenost kao i HT, pa ćemo se još načekati na pravi 4G/LTE koji radi na 800 MHz.

Sve u svemu, drago nam je da se u Hrvatskoj vide začeci 4G/LTE mreža, no iskreno rečeno, od ovoga će malo tko imati koristi. Zasad.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Vipnet LTE 4G Ericsson Nikola Tesla
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam