Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.11.2015. 16:30

eBay 

Sve o hrvatskoj aplikaciji za eBay

Glavna stvar pri kupovini putem hrvatske aplikacije za eBay je u tome što nećete morati davati broj kartice.

Sve o hrvatskoj aplikaciji za eBay

U hrvatskom medijskom prostoru se u utorak podigla medijska prašina oko dolaska eBaya u Hrvatsku, pa su naši kolege s portala IT Biz Crunch odlučili pobliže saznati o čemu se tu zapravo radi i ima li jedna od najpoznatijih stranica za online shopping na svijetu interesa za ulazak u Lijepu našu. Odgovor: i da i ne.

Kako su nam rekli iz servisa eBay kupovina, zaista rade na hrvatskoj aplikaciji za kupnju preko eBaya, koja bi trebala biti potpuno osposobljena 1. prosinca 2015. 

Putem nje će se moći naručivati roba sa svih međunarodnih službenih eBay platformi (primjerice ebay.com ili ebay.co.uk), ali će aplikacija biti u potpunosti na hrvatskom jeziku. Pored toga, proizvodi će se moći pretraživati na hrvatskom, a sve će vrijednosti biti izražene u kunama. 

Obzirom da eBay kupovina već sad nudi posredništvo u naručivanju proizvoda s eBaya, zanimalo nas je što će se zapravo promijeniti od 1. prosinca. Kako nam je objasnio njihov Dominik Pintarić, glavna je razlika u činjenici što će se nova aplikacija u potpunosti prilagoditi potrebama hrvatskog tržišta: "Kod nas mnogi ljudi žele i mogu kupovati preko interneta, a nisu sigurni kako, ili nemaju dovoljno informatičkog znanja za to. Zanimljiva je činjenica da takvih kupaca ima u 5 puta većem broju od kupaca koji redovito samostalno koriste eBay. Zato razvijamo aplikaciju gdje će željene proizvode s eBaya moći pregledati na hrvatskom jeziku, a odluče li se na kupnju, moći će ih platiti preko internetskog bankarstva ili čak uplatnica, te u poslovnicama određenih trgovačkih centara, kioska i benzinskih crpki."

Ipak, sve ovo ne znači da je eBay pokazao zanimanje za hrvatsko tržište: "eBay ne želi i ne dopušta da se na našoj platformi napravi platforma koja izgleda kao njihova, te da se koristi njihov logotip. Registrirali su se kod našeg Zavoda za intelektualno vlasništvo, ali trenutno ni u jednom obliku nisu zainteresirani za davanje franšize Hrvatskoj. Istina je da ćemo mi s takvim prijedlogom pokušati ići prema njima, obzirom da najbolje poznajemo potrebu i probleme kupaca u Hrvatskoj, no u ovoj fazi je jasno da eBay u Hrvatsku ne dolazi kao grupacija." 

Što se tiče samog imena internetske stranice, Pintarić nam je otkrio: "Zadnja informacija koju imamo od njihove pravne službe je zahtjev da domene usko povezane s frazom "eBay" ne smiju upućivati na sadržaj koji nije službeni eBay, te ćemo i u ovom projektu njihov zahtjev poštivati. Prije svega, nama je cilj osigurati kako kupci ne bi došli u zabludu. Kada projekt krene, mi ćemo na svojoj stranici jasno napisati o čemu se radi, te prije same registracije u sustav od kupaca tražiti potvrdu da im je potpuno jasno kako ne vrše registraciju i kupnju proizvoda na službenim ebayovim stranicama, baš zato da izbjegnemo situaciju da netko dođe i kaže '...ali ja sam mislio da je to ovlaštena ebay stranica'", objasnio je. 

Što se tiče samog imena domene internetske stranice, još uvijek traju pregovori o korištenju imena "ebay.hr", ali dokle god će se poslovanje odvijati unutar zakonskih okvira i sukladno eventualnim dogovorima s eBayom - problema neće biti. "Usprkos tome što ne koristimo njihov web i njihov logotip, dok ne dobijemo od eBaya sve potrebne dozvole, oni i dalje dobivaju postotak od svake kupnje određen njihovim pravilima o kupnji. To znači da će eBay i dalje ostvariti svoj dio zarade, kupcima u Hrvatskoj će biti olakšana kupovina, a mi kao tvrtka ćemo kupcima garantirati povrat sredstava u slučaju problema s narudžbom. Na taj način, zadovoljne će biti sve strane u narudžbi," zaključio je Pintarić. 

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->