Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.09.2011. 14:21

Novo suđenje 

Oracle i SAP opet na sudu

Okružni sud u Sjevernoj Kaliforniji odbacio je odluku po kojoj je SAP trebao isplatiti Oracleu odštetu od 1,3 milijardi dolara i uputio predmet na novo suđenje.

Oracle i SAP opet na sudu

Dva najveća svjetska proizvođača poslovnog softvera, njemački SAP i američki Oracle, spore se još od 2007. godine, kada je Oracle podnio tužbu protiv SAP-a i njegove američke podružnice, tvrtke TomorrowNow.

Spor dva softverska giganta odnosi se na razdoblje između studenog i prosinca 2006. godine kad je primijećeno neobično veliko preuzimanje datoteka s Oracleove web lokacije Customer Connection, namijenjene pružanju tehničke podrške klijentima.

S lokacije su preuzimane nadogradnje softvera i softverske zakrpe i to uglavnom za aplikacije tvrtki PeopleSoft i JD Edwards.

Oracle je 2005. kupio PeopleSoft, koji je prije toga 2003. godine kupio tvrtku JD Edwards.

Oracle je u svojoj tužbi tvrdio kako su SAP-ovi stručnjaci angažirani u sistematskom neovlaštenom pristupu Oracleovim sustavima za tehničku podršku klijentima.

Oracle je optužio SAP za kršenje američkog saveznog Zakona o računalnim prijevarama i zlouporabama (Federal Computer Fraud and Abuse Act) i kršenje kalifornijskog Zakona o pristupu računalnim podacima i prijevarama (Computer Data Access and Fraud Act).

U tužbi se zahtijevalo da SAP obustavi nelegalne upade u Oracleove sustave, krađu podataka i korištenje nelegalno prikupljenog materijala, kao i da nadoknadi učinjenu štetu.

 SAP smatra kako bi u najboljem slučaju trebao platiti negdje između 28 i 408 milijuna dolara 

U sporu Oraclea i SAP-a, interesantna je uloga tvrtke TomorrowNow, čija je djelatnost bila pružanje tehničke podrške licenciranim korisnicima softvera tvrtke PeopleSoft.

Početkom 2002. godine tvrtke je proširila svoju djelatnost na pružanje usluga korisnicima softvera drugih kompanija, a u siječnju 2005. TomorrowNow je u cijelosti kupio SAP (istog mjeseca Oracle je kupio PeopleSoft).

Predstavnici SAP-a prihvatili su navode o odgovornosti tvrtke TomorrowNow (smatra se kako je Oracle 2008. godine zatvorio TomorrowNow upravo zbog podnošenja tužbe), ali su za ostale navode iz tužbe, kao i za Oracleov zahtjev za odštetom od više milijardi dolara, izjavili kako se radi o “pretjerivanju i preuveličavanju”.

U studenom 2010. godine Oracleu je dodijeljena odšteta u iznosu od 1,3 milijarde dolara, što je bila najveća do tada dodijeljena odšteta u jednom patentnom sporu.

Međutim, sud je prihvatio tvrdnje SAP-a da se radi o pretjeranom iznosu. „Odšteta je nepristojno visoka”, izjavila je sutkinja Phyllis Hamilton i uputila predmet na novo suđenje.

Prije toga je ponudila Oracleu da mu SAP isplati 272 milijuna dolara, što je kalifornijska tvrtka glatko odbila.

Oracle traži naknadu na ime profita koji je izgubio zbog krađe, kao i novac koji bi SAP morao platiti ako bi legalno licencirao Oracleov softver.

Larry Ellison, direktor Oraclea, izjavio je u svojem svjedočenju kako bi Oracle za te licence mogao naplatiti 4 milijarde dolara.

Predstavnici SAP-a pak, tvrde kako bi kompanija mogla biti odgovorna samo za profit koji je Oracle izgubio direktno zbog krađe, a ne zbog hipotetske licence.

Oni smatraju kako je Oracle izgubio mali broj klijenata zbog aktivnosti kompanije TomorrowNow i da bi SAP trebao platiti „u najboljem slučaju negdje između 28 i 408 milijuna dolara“.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->