Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.08.2021. 10:06

Vidi.edu 

Edukacija u Hrvatskoj za zanimanja budućnosti

Automatizacija i umjetna inteligencija mnoge poslove čine i napravit će suvišnim u skoroj budućnosti. 

Edukacija u Hrvatskoj za zanimanja budućnosti

Istovremeno rapidan napredak tehnologije otvara neslućene nove mogućnosti, a upravo su hi-tech učilišta i fakulteti na prvoj crti obrazovanja za buduća zanimanja koja će oblikovati budućnost.

 Svakodnevno svjedočimo nevjerojatnom napretku tehnologije u kojemu automatizacija i primjena umjetne inteligencije, ali i druge tehnologije mijenjaju tržište radne snage. Chatbotovi u velikoj su mjeri promijenili izgled korisničke podrške, stižu nam samovozeći automobili, a roboti koji su otprije u industriji sve više mijenjaju i skladišne radnike. 

To su samo neke od promjena koje su tu pred nama. Ljudi pokušavaju održavati status quo što je više moguće, ali primjer pandemije pokazao je kako se digitalna transformacija može dogoditi od danas do sutra, tehnologija je tu i prije ili kasnije mnoga će današnja zanimanja postati suvišna.

U isto vrijeme, koliko god napredna tehnologija, roboti i umjetna inteligencija bili, oni i dalje neće biti potpuni supstitut za ljudski rad. Kreira se cijela nova niša radnih mjesta, no to su ovaj put često pozicije koje zahtijevaju tehnološko znanje ili kreativnost. Prema nekim predviđanjima moguće je novim zanimanjima u potpunosti zamijeniti ona repetitivna koja nestaju, ali velik je izazov zapravo obrazovati radnu snagu da se na pravi način mogu uhvatiti u koštac sa zanimanjima budućnosti. 

Upravo u tom segmentu ključnu ulogu trebaju odigrati fakulteti i visoka učilišta koja nude IT i tehnološke studije. Iako mnoga od budućih zanimanja još ne postoje, studijski programi i paradigme učenja koji studente pripremaju na takvo promjenjivo radno okruženje već su tu. 

U našem tradicionalnom Vidi.edu prilogu okupili smo pet vodećih hrvatskih hi-tech obrazovnih institucija kako bi vidjeli što nude potencijalnim studentima.
Čitav digitalni prilog časopisa Vidi možete prolistati ovdje.

vidi edu


Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->