Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.09.2011. 17:07

Microsoft 

Casio plaća Microsoftu za Linux

Tvrtkama koje Microsoftu plaćaju naknadu za korištenje Linux koda ovih se dana pridružio i Casio.

Casio plaća Microsoftu za Linux

Velika je razlika između shvaćanja softvera otvorenog koda kako ga tumači većina korisnika i onoga kako se doživljava u poslovnom svijetu.

Prema pisanju portala InformationWeek, ovih je dana Casio sklopio dugogodišnji ugovor s Microsoftom, po kojem se ovoj poznatoj japanskoj tvrtki poznatoj po ručnim satovima, elektronskim uređajima i gadgetima, u zamjenu za nepoznatu količinu zelenih novčanica s likovima američkih predsjednika, dozvoljava korištenje dijelova Linux koda za koji Microsoft smatra kako potiče iz Windowsa.

U taj ugovor je uključen i microsoftov pisani pristanak da neće poduzimati nikakve pravne akcije protiv casiovih korisnika.

Ako se pitate kakve veze ima Casio s Linuxom, trebate znati kako osim džepnih kalkulatora, satova i drugih konzumerskih uređaja koji ne koriste računalne kodove, ovaj tokijski gigant proizvodi i poslovne sustave, uključujući ručne terminale koji kombiniraju tehnologije Linuxa i Microsofta.

Analitičari smatraju kako je Casio, kao uostalom i mnoge druge tvrtke, odlučio plaćati Microsoftu korištenje Linux koda, jer im je to daleko jednostavnije i jeftinije nego voditi dugogodišnju i neizvjesnu pravnu bitku, u nastojanju dokazivanja kako dijelovi koda koje koristi ne spadaju u intelektualno vlasništvo Microsofta.

Među tvrtkama koje su s Microsoftom sklopile takve ugovore već su otprije Samsung, LG Electronics, Fuji-Xerox, Brother, TomTom i Kyocera Mita.

Mada nije poznato koliko novca Microsoft privređuje od svojeg Royality programa za licenciranje, jer to ne prikazuje u javnim financijskim izvješćima, neki stručnjaci kažu da više zarade ostvaruje od Androida, nego od svojeg vlastitog OS-a za mobilne uređaje, Windows 7.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->